Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidační působení rostlinných fenolů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022433" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022433 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antioxidační působení rostlinných fenolů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Potraviny rostlinného původu často obsahují látky působící v potravině i v organismu jako antioxidanty. Jako přirozené složky s antioxidačním účinkem se vyskytuje vedle askorbové kyseliny, tokoferolů, karotenoidů, glukosinolátů aj. i velká skupina fenolových sloučenin. Aktivními antioxidanty jsou hlavně fenolové kyseliny a jejich estery a glykosidy, flavonoidy (volné nebo častěji vázané jako glykosidy) a katechiny. Účinek závisí hlavně na struktuře fenolu. Některé fenoly, např. anthokyany nebo jednoduché deriváty benzoové kyseliny jsou prakticky neúčinné, naopak některé deriváty skořicové kyseliny, řada flavonoidů a katechinů má extremně vysoký antioxidační efekt. Hlavním zdrojem aktivních fenolů je zelenina, která obsahuje hlavně středně aktivní flavonoidy. Ovoce obsahuje převážně méně účinné anthokyany, obsah aktivnějších flavonoidů je obvykle nízký. Významnější obsah aktivních látek je v některém drobném ovoci, např. borůvkách nebo brusinkách. Látky s velmi vysokou aktivitou lze nal

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant effects of plant phenols

  • Popis výsledku anglicky

    Food of plant origin often contains compounds with antioxidant activity in foods and in organisms. Besides ascorbic acid, tocopherols, carotenoids, glucosinolates and other natural compounds with antioxidant activity there is also a large group of phenolic compounds. The main active antioxidants are phenolic acids and their esters and glycosides, flavonoids and catechins. Their effect depends mainly on the phenolic structure. Some phenolics, for example anthocyanins or simple derivatives of benzoic acidare practically ineffective. On the other hand some derivatives of cinnamic acid, many flavonoids and catechins have an extremely high antioxidant activity. Vegetables are the main source of active phenolics containing mostly moderately active flavonoids. Fruit contains predominantly less active anthocyanins, and the content of more active flavonoids is usually low. A more remarkable content of active compounds is present in some berries, for example in blueberries or cranberries. Compo

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Antioxidanty 2009

  • ISBN

    978-80-552-0209-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    SPU Nitra

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    6. 5. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku