Antioxidační působení rostlinných fenolů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022433" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022433 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antioxidační působení rostlinných fenolů
Popis výsledku v původním jazyce
Potraviny rostlinného původu často obsahují látky působící v potravině i v organismu jako antioxidanty. Jako přirozené složky s antioxidačním účinkem se vyskytuje vedle askorbové kyseliny, tokoferolů, karotenoidů, glukosinolátů aj. i velká skupina fenolových sloučenin. Aktivními antioxidanty jsou hlavně fenolové kyseliny a jejich estery a glykosidy, flavonoidy (volné nebo častěji vázané jako glykosidy) a katechiny. Účinek závisí hlavně na struktuře fenolu. Některé fenoly, např. anthokyany nebo jednoduché deriváty benzoové kyseliny jsou prakticky neúčinné, naopak některé deriváty skořicové kyseliny, řada flavonoidů a katechinů má extremně vysoký antioxidační efekt. Hlavním zdrojem aktivních fenolů je zelenina, která obsahuje hlavně středně aktivní flavonoidy. Ovoce obsahuje převážně méně účinné anthokyany, obsah aktivnějších flavonoidů je obvykle nízký. Významnější obsah aktivních látek je v některém drobném ovoci, např. borůvkách nebo brusinkách. Látky s velmi vysokou aktivitou lze nal
Název v anglickém jazyce
Antioxidant effects of plant phenols
Popis výsledku anglicky
Food of plant origin often contains compounds with antioxidant activity in foods and in organisms. Besides ascorbic acid, tocopherols, carotenoids, glucosinolates and other natural compounds with antioxidant activity there is also a large group of phenolic compounds. The main active antioxidants are phenolic acids and their esters and glycosides, flavonoids and catechins. Their effect depends mainly on the phenolic structure. Some phenolics, for example anthocyanins or simple derivatives of benzoic acidare practically ineffective. On the other hand some derivatives of cinnamic acid, many flavonoids and catechins have an extremely high antioxidant activity. Vegetables are the main source of active phenolics containing mostly moderately active flavonoids. Fruit contains predominantly less active anthocyanins, and the content of more active flavonoids is usually low. A more remarkable content of active compounds is present in some berries, for example in blueberries or cranberries. Compo
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Antioxidanty 2009
ISBN
978-80-552-0209-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Název nakladatele
SPU Nitra
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
6. 5. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—