Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Složení a příspěvek komplexu antioxidantů vybraných obilovin k jejich nutriční kvalitě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A15188" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:15188 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Composition and contribution of major antioxidants of selected cereals to their nutrition quality

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cereals are recognized as a good source of potentially health-enhancing antioxidants such as phenolics, tocopherols and carotenoids. Major antioxidants contained in cereals are polyphenolic compounds, esp. phenolcarboxylic acids, coumarins, flavonoids and anthocyanins. In the article antioxidant activity in relation to the qualitative and quantitative composition of main antioxidants, esp. phenolics in cereals and the effect of the variety and growing conditions, on their content are discussed. Differences among individual selected cereals in composition and content of different antioxidant compounds are overviewed as well. Several studies have shown a consistent protective role of cereals consumption in reduced risk of coronary heart disease and reduced mortality. Since most cereal phenolics occur in the outer layers of grains, whole grains and enriched fractions are recommended for optimal health. Complex of polyphenolics, tocotrienols and tocopherols and carotenoids contained in cer

  • Název v anglickém jazyce

    Composition and contribution of major antioxidants of selected cereals to their nutrition quality

  • Popis výsledku anglicky

    Cereals are recognized as a good source of potentially health-enhancing antioxidants such as phenolics, tocopherols and carotenoids. Major antioxidants contained in cereals are polyphenolic compounds, esp. phenolcarboxylic acids, coumarins, flavonoids and anthocyanins. In the article antioxidant activity in relation to the qualitative and quantitative composition of main antioxidants, esp. phenolics in cereals and the effect of the variety and growing conditions, on their content are discussed. Differences among individual selected cereals in composition and content of different antioxidant compounds are overviewed as well. Several studies have shown a consistent protective role of cereals consumption in reduced risk of coronary heart disease and reduced mortality. Since most cereal phenolics occur in the outer layers of grains, whole grains and enriched fractions are recommended for optimal health. Complex of polyphenolics, tocotrienols and tocopherols and carotenoids contained in cer

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientia Agriculturae Bohemica

  • ISSN

    1211-3174

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    37

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    172-180

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus