Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obilniny - významný zdroj antioxidantů v lidské výživě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005420" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005420 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obilniny - významný zdroj antioxidantů v lidské výživě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Obilniny obsahují významné množství antioxidantů především polyfenolické povahy, tokotrienolů, tokoferolů a karotenoidů. V naklíčených obilkách se navíc objevuje také askorbová kyselina. Tyto látky působí v antioxidační síti a vykazují řadu pozitivních vlivů na lidské zdraví a snižují riziko chronických onemocnění včetně rakoviny a srdečních onemocnění. Celozrnné obilniny tak představují bohatý zdroj antioxidačních fytonutrientů, které působí spolu synergicky pozitivně na lidské zdraví. Z antioxidantů obilnin, především pšenice, ovsa a ječmene, jsou to volné a esterifikované fenolické kyseliny, jež mají nejpříznivější vliv na lidské zdraví.

  • Název v anglickém jazyce

    Cereals - significant source of antioxidants in human nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    Ceerals contain significant amounts of antioxidants, mainly of polyphenolic character, tokotrienols and carotenoids. In sproutings also ascorbic acid is contained. These compounds are involved in antioxidant net and have many positive effects on human health and decrease the risk of chronic diseases including cancer and heart diseases. Whole grains represent a rich source of antioxidant phytonutrients, which affect synergically human health. Among cereal antioxidants, mainly of wheat, oat and barley, free and esterified phenolic acids show the most favourable effect on human health.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    51

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    20-23

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus