Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mražený krém s vyšším obsahem antioxidantů a prebiotik

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3AN0000055" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:N0000055 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mražený krém s vyšším obsahem antioxidantů a prebiotik

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mražený krém s vyšším obsahem antioxidantů a prebiotik představuje systém tvořený zejména vzduchem, tukem, ledovými krystaly rozptýlenými v matrici tvořené roztokem cukrů, bílkovin, vlákniny a antioxidantů. Hlavní složkou mraženého krému a také hlavním zdrojem antioxidantů jsou rajčata, tepelně upravená. Rajčata (Solanum lycopersicum) patří mezi jednu z nejvíce oblíbených a konzumovaných potravin na světě, zejména pro své mnohostranné využití. Zájem spotřebitelů o rajčata zvyšují i četné informace o jejich nutriční hodnotě a příznivých zdravotních účincích díky obsahu karotenoidů, kyselině askorbové, vitaminu E a fenolických sloučenin.Více než 80 % spotřeby pochází ze zpracovaných produktů, jako jsou rajčatová šťáva, protlak, pyré, kečup a omáčky. Tepelně upravená rajčata obsahují více využitelného antioxidantu lykopenu než rajčata syrová, protože při vyšších teplotách se lykopen uvolňuje a je v lidském organismu lépe absorbován. V případě čerstvých rajčat je vhodná konzumace neloupaných plodů, protože převážná část jednoho z nejvýznamnějších antioxidantů a karotenoidů – lykopenu je obsažená ve slupkách. Obsažený inulin představuje přírodní, rostlinný zdroj vlákniny s prebiotickými účinky. Podporuje aktivitu střevní mikroflory a zlepšuje tak zdravotní stav organismu a současně slouží jako nízkokalorické sladidlo.

  • Název v anglickém jazyce

    Powdered mixture for the preparation of cinnamon dessert with whey protein

  • Popis výsledku anglicky

    Frozen cream with a higher content of antioxidants and prebiotics is a system consisting mainly of air, fat, ice crystals dispersed in a matrix consisting of a solution of sugars, proteins, fibre and antioxidants. The main ingredient of the frozen cream and the main source of antioxidants are tomatoes, either raw or cooked. Tomatoes (Solanum lycopersicum) are one of the most popular and widely consumed foods in the world, mainly because of their versatile uses. Consumer interest in tomatoes is also increased by the numerous information on their nutritional value and health benefits due to their carotenoid, ascorbic acid, vitamin E and phenolic compounds content. More than 80 % of consumption comes from processed products such as tomato juice, puree, ketchup and sauces. Cooked tomatoes contain more of the usable antioxidant lycopene than raw tomatoes because at higher temperatures lycopene is released and better absorbed by the human body. In the case of fresh tomatoes, it is preferable to consume the fruit unpeeled, as most of one of the most important antioxidants and carotenoids, lycopene, is contained in the peel. The inulin contained is a natural, plant-based source of fibre with probiotic effects. It promotes the activity of the intestinal microflora and thus improves the health of the organism and at the same time serves as a low-calorie sweetener.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    DKRVO144030222

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    potravina

  • Ekonomické parametry

    v nabídce

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027022

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    O - Doposud nevyužívaný výsledek

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem