Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

MOŽNOSTI ZVYŠOVÁNÍ OBSAHU ANTIOXIDANTŮ A ANTIOXIDAČNÍ AKTIVITY MASNÝCH VÝROBKŮ PŘÍRODNÍMI LÁTKAMI

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896732" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896732 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    MOŽNOSTI ZVYŠOVÁNÍ OBSAHU ANTIOXIDANTŮ A ANTIOXIDAČNÍ AKTIVITY MASNÝCH VÝROBKŮ PŘÍRODNÍMI LÁTKAMI

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Maso a výrobky z něj jsou neoddělitelnou součástí lidské stravy, hlavně ve vyspělých západních zemích, kde je jeho spotřeba, v porovnání se zbytkem světa, nadměrná. Maso i masné výrobky obsahují mnoho nutričně velmi cenných látek, jako jsou kvalitní bílkoviny, minerály a některé vitaminy. Navzdory nutričním benefitům, které maso a masné výrobky člověku poskytují, je jejich zvýšená konzumace riziková. Je mnoho důkazů o neprospěchu nadměrné konzumace masa na lidské zdraví hlavně v souvislosti s civilizačními chorobami. Tento článek pojednává o rizicích konzumace masa a masných výrobků na lidské zdraví, toxických látkách, které vznikají při zpracování masa a o antioxidantech nativních i záměrně do masných výrobků přidávaných pro zvýšení jejich zdravotní i senzorické jakosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Possibilities of increasing antioxidant content and antioxidant activity of meat products with natural substances

  • Popis výsledku anglicky

    Meat and meat products are inseparable part of human diet, mainly in western and developed countries, where is its intake excessive, in comparsion with the rest of the world. Meat and meat products contain high quality compounds such as proteins, minerals and some vitamins. In spite of all nutritional benefits which meat and meat products has, they bring a risk to human health. There is much evidence that excessive intake of meat has a negative impact on human healh. It is mainly associated with development of lifestyle diseases. This paper discusses risks of excessive meat intake to human health, toxic compounds which are produced during meat processing and natural antioxidants added to meat products to enhance their propperties.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    41-44

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus