MOŽNOSTI ZVYŠOVÁNÍ OBSAHU ANTIOXIDANTŮ A ANTIOXIDAČNÍ AKTIVITY MASNÝCH VÝROBKŮ PŘÍRODNÍMI LÁTKAMI
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896732" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896732 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
MOŽNOSTI ZVYŠOVÁNÍ OBSAHU ANTIOXIDANTŮ A ANTIOXIDAČNÍ AKTIVITY MASNÝCH VÝROBKŮ PŘÍRODNÍMI LÁTKAMI
Popis výsledku v původním jazyce
Maso a výrobky z něj jsou neoddělitelnou součástí lidské stravy, hlavně ve vyspělých západních zemích, kde je jeho spotřeba, v porovnání se zbytkem světa, nadměrná. Maso i masné výrobky obsahují mnoho nutričně velmi cenných látek, jako jsou kvalitní bílkoviny, minerály a některé vitaminy. Navzdory nutričním benefitům, které maso a masné výrobky člověku poskytují, je jejich zvýšená konzumace riziková. Je mnoho důkazů o neprospěchu nadměrné konzumace masa na lidské zdraví hlavně v souvislosti s civilizačními chorobami. Tento článek pojednává o rizicích konzumace masa a masných výrobků na lidské zdraví, toxických látkách, které vznikají při zpracování masa a o antioxidantech nativních i záměrně do masných výrobků přidávaných pro zvýšení jejich zdravotní i senzorické jakosti.
Název v anglickém jazyce
Possibilities of increasing antioxidant content and antioxidant activity of meat products with natural substances
Popis výsledku anglicky
Meat and meat products are inseparable part of human diet, mainly in western and developed countries, where is its intake excessive, in comparsion with the rest of the world. Meat and meat products contain high quality compounds such as proteins, minerals and some vitamins. In spite of all nutritional benefits which meat and meat products has, they bring a risk to human health. There is much evidence that excessive intake of meat has a negative impact on human healh. It is mainly associated with development of lifestyle diseases. This paper discusses risks of excessive meat intake to human health, toxic compounds which are produced during meat processing and natural antioxidants added to meat products to enhance their propperties.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
41-44
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—