Frakční skladba proteinů semen vybraných minoritních plodin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007278" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007278 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027006:_____/06:1709
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Composition of seed protein fractions in selected minor crops
Popis výsledku v původním jazyce
Contents of total protein and three protein fractions (albumins + globulins, prolamins and glutelins) were evaluated in amaranth, common buckwheat, tartary buckwheat and proso millet. The tested species significantly differed in the content of crude protein and in evaluated protein fractions. In comparison with check variety of common wheat, only both proso millet varieties did not show significantly higher content and proportion of protein fractions - albumins + globulins. Seeds of common buckwheat varieties showed highest proportion of albumins + globulins in crude protein (about 50 %) and from nutritional point of view, there is possible to regard them as nutritionally the most balanced. All tested species were characterized by very low prolamin contents (about 2 % of crude protein). The nutritive value will also be significantly influenced by sum of glutelins comprising about 50 % (common buckwheat) or even almost 88 % (proso millet) of total seed protein.
Název v anglickém jazyce
Composition of seed protein fractions in selected minor crops
Popis výsledku anglicky
Contents of total protein and three protein fractions (albumins + globulins, prolamins and glutelins) were evaluated in amaranth, common buckwheat, tartary buckwheat and proso millet. The tested species significantly differed in the content of crude protein and in evaluated protein fractions. In comparison with check variety of common wheat, only both proso millet varieties did not show significantly higher content and proportion of protein fractions - albumins + globulins. Seeds of common buckwheat varieties showed highest proportion of albumins + globulins in crude protein (about 50 %) and from nutritional point of view, there is possible to regard them as nutritionally the most balanced. All tested species were characterized by very low prolamin contents (about 2 % of crude protein). The nutritive value will also be significantly influenced by sum of glutelins comprising about 50 % (common buckwheat) or even almost 88 % (proso millet) of total seed protein.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP521%2F04%2FP031" target="_blank" >GP521/04/P031: Možnosti využití polymorfismu bílkovin pro identifikaci a šlechtění vybraných odrůd pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench)</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Agroregion 2006 : zvyšování konkurenceschopnosti v zemědělství. Sekce II, Půda-základ konkurenceschopnosti zemědělství, Č. Budějovice 24.8.-25.8. 2006
ISBN
80-7040-870-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
32-36
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—