Vliv plemene a mléčné užitkovosti na spektrum mastných kyselin syrového kravského mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009639" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009639 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/49608851:_____/08:#0000205
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Impact of cattle breed and milk yield on fatty acid profile of raw milk
Popis výsledku v původním jazyce
Raw milk influences the quality and biological nutritional value of milk foodstuffs essentially. The fatty acid (FA) profile as basis of raw milk fat structure is the important factor of biological value of milk foodstuffs. It influences the human population nutrition. The aim of the paper was to extend the knowledge about current FA profile of cow milk fat as food raw material after period of expressive changes in dairy cow keeping and about possible impacts of some farm factors on this FA profile. 64bulk milk samples were obtained 2 times in winter and summer season in 8 dairy herds for 2 years. 4 herds were with Czech Fleckvieh (C) and 4 with Holstein (H) breed dairy cows. Cows were milked twice a day. Milk yield (MY) was noted as well. Fat contentwas lightly higher in C breed (3.90 > 3.78%; P>0.05). Fat was lower in both breeds with higher MY (C 3.66 < 4.14%, P<0.05; H 3.65 < 3.90%, P>0.05). There were investigated FAs including conjugated linoleic acid (CLA) by gas chromatogra
Název v anglickém jazyce
Impact of cattle breed and milk yield on fatty acid profile of raw milk
Popis výsledku anglicky
Raw milk influences the quality and biological nutritional value of milk foodstuffs essentially. The fatty acid (FA) profile as basis of raw milk fat structure is the important factor of biological value of milk foodstuffs. It influences the human population nutrition. The aim of the paper was to extend the knowledge about current FA profile of cow milk fat as food raw material after period of expressive changes in dairy cow keeping and about possible impacts of some farm factors on this FA profile. 64bulk milk samples were obtained 2 times in winter and summer season in 8 dairy herds for 2 years. 4 herds were with Czech Fleckvieh (C) and 4 with Holstein (H) breed dairy cows. Cows were milked twice a day. Milk yield (MY) was noted as well. Fat contentwas lightly higher in C breed (3.90 > 3.78%; P>0.05). Fat was lower in both breeds with higher MY (C 3.66 < 4.14%, P<0.05; H 3.65 < 3.90%, P>0.05). There were investigated FAs including conjugated linoleic acid (CLA) by gas chromatogra
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B44036" target="_blank" >1B44036: Zvýšení spotřeby mléka poznáním vlivů měnících se prvovýrobních technologických faktorů a zdravotních ukazatelů stád krav na nutriční kvalitu a biologickou hodnotu syrového kravského mléka jako potravinářské suroviny</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXIII Genetic Days
ISBN
80-85645-59-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Scientific Pedagogical Publishing
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
10. 9. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—