Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv plemene a mléčné užitkovosti na spektrum mastných kyselin syrového kravského mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009639" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009639 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/49608851:_____/08:#0000205

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Impact of cattle breed and milk yield on fatty acid profile of raw milk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Raw milk influences the quality and biological nutritional value of milk foodstuffs essentially. The fatty acid (FA) profile as basis of raw milk fat structure is the important factor of biological value of milk foodstuffs. It influences the human population nutrition. The aim of the paper was to extend the knowledge about current FA profile of cow milk fat as food raw material after period of expressive changes in dairy cow keeping and about possible impacts of some farm factors on this FA profile. 64bulk milk samples were obtained 2 times in winter and summer season in 8 dairy herds for 2 years. 4 herds were with Czech Fleckvieh (C) and 4 with Holstein (H) breed dairy cows. Cows were milked twice a day. Milk yield (MY) was noted as well. Fat contentwas lightly higher in C breed (3.90 > 3.78%; P>0.05). Fat was lower in both breeds with higher MY (C 3.66 < 4.14%, P<0.05; H 3.65 < 3.90%, P>0.05). There were investigated FAs including conjugated linoleic acid (CLA) by gas chromatogra

  • Název v anglickém jazyce

    Impact of cattle breed and milk yield on fatty acid profile of raw milk

  • Popis výsledku anglicky

    Raw milk influences the quality and biological nutritional value of milk foodstuffs essentially. The fatty acid (FA) profile as basis of raw milk fat structure is the important factor of biological value of milk foodstuffs. It influences the human population nutrition. The aim of the paper was to extend the knowledge about current FA profile of cow milk fat as food raw material after period of expressive changes in dairy cow keeping and about possible impacts of some farm factors on this FA profile. 64bulk milk samples were obtained 2 times in winter and summer season in 8 dairy herds for 2 years. 4 herds were with Czech Fleckvieh (C) and 4 with Holstein (H) breed dairy cows. Cows were milked twice a day. Milk yield (MY) was noted as well. Fat contentwas lightly higher in C breed (3.90 > 3.78%; P>0.05). Fat was lower in both breeds with higher MY (C 3.66 < 4.14%, P<0.05; H 3.65 < 3.90%, P>0.05). There were investigated FAs including conjugated linoleic acid (CLA) by gas chromatogra

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B44036" target="_blank" >1B44036: Zvýšení spotřeby mléka poznáním vlivů měnících se prvovýrobních technologických faktorů a zdravotních ukazatelů stád krav na nutriční kvalitu a biologickou hodnotu syrového kravského mléka jako potravinářské suroviny</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXIII Genetic Days

  • ISBN

    80-85645-59-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Scientific Pedagogical Publishing

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    10. 9. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku