Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv tepla na zpětnou rozpustnost bílkovin hlíz brambor izolovaných z hlízové vody

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009690" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009690 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of heat treatment on re-solubility of potato proteins isolated from industrial potato fruit juice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The contribution deals with thermal stability and re-solubility of potato tuber proteins isolated by ethanol precipitation from industrial potato fruit juice. The protein isolate was exposed to the temperatures ranging from 25°C to 70°C. Patatin, the tuber protein with a high nutritious value, was detected by SDS-PAGE in the range of 39-43 kDa. Patatin was evaluated as thermal sensitive - temperatures above 30°C caused its strong insolubility. Potato protease inhibitors were detected in the region from4.3 to 24 kDa. Thermal stability of potato protease inhibitors (region from 25 to 14 kDa) was higher, although the temperature above 45°C caused denaturation and insolubility of most of the protease inhibitors. Extremly thermo-stable was potato carboxypeptidase inhibitor with molecular weight of 4.3 kDa that remained soluble even after having been exposed to the highest temperatures.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of heat treatment on re-solubility of potato proteins isolated from industrial potato fruit juice

  • Popis výsledku anglicky

    The contribution deals with thermal stability and re-solubility of potato tuber proteins isolated by ethanol precipitation from industrial potato fruit juice. The protein isolate was exposed to the temperatures ranging from 25°C to 70°C. Patatin, the tuber protein with a high nutritious value, was detected by SDS-PAGE in the range of 39-43 kDa. Patatin was evaluated as thermal sensitive - temperatures above 30°C caused its strong insolubility. Potato protease inhibitors were detected in the region from4.3 to 24 kDa. Thermal stability of potato protease inhibitors (region from 25 to 14 kDa) was higher, although the temperature above 45°C caused denaturation and insolubility of most of the protease inhibitors. Extremly thermo-stable was potato carboxypeptidase inhibitor with molecular weight of 4.3 kDa that remained soluble even after having been exposed to the highest temperatures.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4030" target="_blank" >QF4030: Izolace bílkovin brambor z odpadu při výrobě škrobu a sledování vlivu agroekologických faktorů na jejich kvantitativní a kvalitativní variabilitu.</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Research in Agricultural Engineering

  • ISSN

    1212-9151

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    54

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus