Studium proteinových profilů hlíz vybraných genotypů kulturních druhů brambor pomocí čipové elektroforesy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F11%3A43882017" target="_blank" >RIV/60076658:12220/11:43882017 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studium proteinových profilů hlíz vybraných genotypů kulturních druhů brambor pomocí čipové elektroforesy
Popis výsledku v původním jazyce
V příspěvku byly hodnoceny bílkovinné profily získané pomocí čipové elektroforesy Experion (Bio-Rad) u vybraných genotypů pěti kulturních druhů resp. poddruhů brambor - diploidní S. stenotomum, S. goniocalyx, S. phureja a tetraploidní S. tuberosum subsp.andigena, S. tuberosum subsp. tuberosum (cv. Desireé). Byla získána variabilní spektra ve dvou hlavních oblastech hlízových bílkovin. V oblasti bílkovin patatinového komplexu byly detekovány 2 (S. stenotomum, S. goniocalyx) až 3 (S. phureja, oba poddruhy S. tuberosum) bílkovinné pruhy v intervalu 43,4 - 57,6 kDa, což je pravděpodobně způsobeno rozdílným stupněm glykosylace polypeptidu patatinu. V oblasti inhibitorů proteas bylo detekováno 3-6 bílkovinných pruhů v intervalu 9,1-35,0 kDa. Relativní abundance bílkovin v oblasti výskytu patatinu se pohybovala v rozpětí 20 % (S. tuberosum) - 40 % (S. tuberosum subsp. andigena, S. stenotomum) a abundance majoritních bílkovinných pruhů představovala v oblasti inhibitorů proteas rozpětí 43 % (
Název v anglickém jazyce
Protein profiles study of selected genotypes of cultivated potato species by chip electrophoresis
Popis výsledku anglicky
The presented contribution is focused on possibility of using automatic chip electrophoresis Experion (Bio-Rad) for studying protein profiles of five selected cultivated potato species - diploid S. stenotomum, S. goniocalyx, S. phureja and tetraploid S.tuberosum subsp. andigena, S. tuberosum subsp. tuberosum (cv. Desireé). The spectrum variability in two main areas of potato tubers was obtained. There were detected from two (S. stenotomum, S. goniocalyx) to three (S. phureja and both subsp. S. tuberosum) protein bands in range of 43.4 - 57.6 kDa in patatin complex area. This fact is probably caused by different level of patatin polypeptide glycosylation. In protease inhibitors area were detected from 3 to 6 protein bands in range of 9.1 - 35.0 kDa. Relative protein abundance in patatin area was detected in range from 20 % (S. tuberosum) to 40 % (S. tuberosum subsp. andigena, S. stenotomum) and abundance of the major protein bands covered the range from 43 % (S. stenotomum) to 66 % (S.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A069" target="_blank" >QI91A069: Hodnocení potenciálu proteinů planých genotypů brambor pro využití ve šlechtění bramboru (Solanum tuberosum L.) a v biotechnologiích.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda : časopis pro rostlinnou produkci
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
145-148
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—