Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00010736" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00010736 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Topinambur

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kapitola "Topinambur" v knize "Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí" popisuje topinambur hlíznatý (Helianthus tuberosus L.) z čeledi hvězdnicovitých, jako všestranně využitelnou plodinu. Hlízy s vysokým obsahem inulinu jsou využívány pro výživu lidí (uplatnění v redukčních dietách a jako potravina pro diabetiky) a průmyslové zpracování (výroba lihu a fruktosových sirupů). Ke krmným účelům slouží nať i hlízy a celou nadzemní fytomasu lze v suchém stavu využít i energeticky na spalování.

  • Název v anglickém jazyce

    Jerusalem artichoke

  • Popis výsledku anglicky

    The chapter Jerusalem artichoke in the book Quality of plant products on the beginning of the 3. millennium presented Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) as crop with usage in many branches. Tubers of Jerusalem artichoke contain high level of inulin. The tubers are utilisable for human nutrition (utilization in reducing and diabetic diets) and for industrial applications (production of alcohol and fructose syrups). Tubers and leaves of the Jerusalem artichoke can be also used for animal feeding and the whole overground part of the dried plant of Jerusalem artichoke is utilizable for energetic purposes.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí

  • ISBN

    978-80-86576-28-2

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Počet stran knihy

    327

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly