Příručka se znaky JUT potomků testovaných býků českého strakatého skotu pro posuzování jejich masné užitkovosti.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F11%3A43881852" target="_blank" >RIV/60076658:12220/11:43881852 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Příručka se znaky JUT potomků testovaných býků českého strakatého skotu pro posuzování jejich masné užitkovosti.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem metodiky je doporučit testované plemeníky českého strakatého skotu na základě znaků JUT naměřených u jejich potomků z hlediska rozšířených kritérií jejich masné užitkovosti, a tím zlepšit masnou užitkovost samčích potomků českého kombinovaného plemene skotu. Výběrem plemeníků s vyšší masnou užitkovostí je možné podpořit ekonomiku chovu českého strakatého skotu. Na základě této příručky lze hodnotit testované býky nejen podle hmotnosti JUT či zatřídění dle SEUROP, ale rovněž podle jednotlivých, a tedy i hodnotnějších bourárenských částí. Vyšší bourárenskou výtěžností cennějších částí a její případné budoucí promítnutí do zpeněžování JUT by došlo k výraznějšímu ekonomickému zhodnocení výkrmu býků.
Název v anglickém jazyce
Handbook with traits of carcass of progeny of Czech Fleckvieh sires under testing for evaluation of their meat yield.
Popis výsledku anglicky
The aim of the methodology is to recommend sires of Czech Fleckvieh for selection based on carcass characteristics measuremets of their offspring and increase the number of traits of meat yield and thereby improve the meat yield of male progeny of CzechFleckvieh. Selection of sires with higher meat yields will support the economy of the breeding of Czech Fleckvieh. Based on this methodology, meat yield can be evaluated not only by weight of carcass or classification according to SEUROP, but also by theindividual and therefore valuable cuts. Higher meat yield and higher ratio of valuable parts can improve economy of fattening of bulls.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
CM2011JCUREP1
Číslo předpisu
4543/ČPI-2011
Technické parametry
4543/ČPI-2011
Ekonomické parametry
Ekonomickým. hlediskem je doporučení plemeníků pro zlepšení masné užitkovosti výběrem vhodných plemeníků. Potomci otců ze stejných podmínek SKVS s nadprůměrnou hmotností JUT mají hmotnost JUT v průměru vyšší o 4.7 % než průměrná hodnota ze všech JUT z SKVS.
Označení certifikačního orgánu
Česká plemenářská inspekce, Praha
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů