Izolace bílkovin ze semen vybraných druhů luskovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F11%3A43882021" target="_blank" >RIV/60076658:12220/11:43882021 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Izolace bílkovin ze semen vybraných druhů luskovin
Popis výsledku v původním jazyce
V příspěvku je hodnocen účinek izolačního postupu bílkovin (pomocí isoelektrického srážení) z mouk semen Pisum sativum ssp. sativum (cv. Tudor), Faba vulgaris (cv. Borek) a Lupinus angustifolius (cv. Probor). Byly studovány dvě varianty přípravy mouky zesemen - mouka z celých suchých semen a mouka z děloh semen po jejich předchozím nabobtnání a separaci na dělohy, klíček a osemení. Bylo zjištěno, že u mouky z děloh semen se v důsledku odstranění osemení zvyšuje zastoupení N látek, nejvíce u semen lupiny úzkolisté (relativně +18,7 %). V porovnání s variantou mouky z celých semen byl u mouky z děloh dosažen vyšší podíl N látek převedených do roztoku (efektivnější solubilizace) a v rámci srážecího procesu u této varianty došlo k vyššímu podílu a výtěžkuvysrážených N látek obsažených v mouce. Zpětná rozpustnost vysrážených N látek ve 100 mM fosfátovém pufru (pH 7,2) se v rámci experimentu pohybovala v intervalu 59,9 - 81,6 %.
Název v anglickém jazyce
Protein isolation from seeds of selected legume species
Popis výsledku anglicky
Effect of protein isolating procedure (based on isoelectric precipitation) from seed meals of Pisum sativum ssp. sativum (cv. Tudor), Faba vulgaris (cv. Borek) a Lupinus angustifolius (cv. Probor) was evaluated in this contribution. Two variants of seedmeal preparation were studied - meal from whole dry seeds and meal from cotyledons of seeds after their preceding water swelling and separation into cotyledones, shoots and seed coat. It was found that higher N substances content was reached in meal fromcotyledons in relation with seed coat elimination, the highest of all was in narrowleafed lupine seed (relatively +18.7 %). In comparison with whole seed meal variant, higher proportion of N substances transformed into solution (as more effective solubilization) was accomplished in meal from cotyledons variant similarly this variant led to higher yield and proportion of precipitated N substances contained in meal. Re-solubility of precipitated N substances in 100 mM phosphate buffer (pH
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda : časopis pro rostlinnou produkci
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
457-462
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—