Replacement of soya by lupine in pig diets
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000537" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000537 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Replacement of soya by lupine in pig diets
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo ověřit produkční účinnost lupiny bílé a možnost náhrady sóji v krmných směsích výkrmových prasat. Výsledky doložily možnost zařazení lupiny do krmných směsí výkrmových prasat při náhradě sójového proteinu. Předpokladem úspěšného využitílupiny ve výživě prasat je použití odrůd s vyšším obsahem N-látek a doplnění limitujících aminokyselin zejména methioninu. Zvýšením nutriční hodnoty lupiny odslupkováním lze snížit její zastoupení v krmné směsi, ovšem za předpokladu vhodné technologie ahlavně při zhodnocení ekonomických souvislostí. Pro praxi byla předaná "Metodika využití lupiny ve výživě prasat", která reaguje na nepříznivou situaci z hlediska nedostatku kvalitních proteinových krmiv domácí provenience. Je určena široké zemědělské veřejnosti a přináší základní informace o možnosti zařazení vybraných odrůd do krmných směsí prasat, přehled o nutriční hodnotě, zvýšení nutriční hodnoty vhodnou úpravou semen, optimalizaci živin a návrhy modelových receptur krmných směsí p
Název v anglickém jazyce
Replacement of soya by lupine in pig diets
Popis výsledku anglicky
The purpose of the present study was to assess the effect of diets, in which different proportions of soy protein were replaced by whole or dehulled seeds of white lupine, on the performance, and health status. It follows from the present experiment thatwhite lupine cv. Butan can be successfully used for complete replacement of the supplementary soya protein in the diet for market pigs. The prerequisite of the guarantee of a full-value diet is maintaining the balance of the essential amino acids, especially methionine. Dehulling of the lupine seeds increased non-significantly the production efficiency of the diets. Lupine supplemented into the pig diet significantly decreased n-6/n-3 PUFA ratio in the lipid fraction of pork.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60142" target="_blank" >QG60142: Využití vybraných odrůd lupiny ve výživě hospodářských zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Agromagazín
ISSN
1214-0643
e-ISSN
—
Svazek periodika
10
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—