Vliv lupiny bílé na zastoupení mastných kyselin v lipidické složce svaloviny prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000521" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000521 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv lupiny bílé na zastoupení mastných kyselin v lipidické složce svaloviny prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zjistit vliv zkrmování šrotu z celého nebo odslupkovaného semene bílé lupiny, cv. Butan v dietě prasat při různé míře náhrady sóje na profil mastných kyselin ve svalovině. Do experimentu bylo zařazeno 50 prasat hybridní kombinace Pn x (LW x L x Du) rozdělených do 5 skupin. Ve 4 pokusných dietách byla sója částečně (50%) nebo zcela (100%) nahrazena celým (LC) nebo odslupkovaným (LO) semenem lupiny; kontrolní dieta obsahovala sójový extrahovaný šrot. Zařazením lupiny bylo u všech pokusných zvířat zjištěno neprůkazné snížení linolové kyseliny (C 18:2 n-6) v MLLT; naopak zastoupení linolenové kyseliny (C 18:3 n-3) bylo vyšší o 33% vůči zvířatům kontrolním. Pozitivní, signifikantní snížení poměru n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin(PUFA) ve svalovině pokusných prasat (5,23) oproti kontrolním (8,75) je přínosem v produkci vepřového masa jako funkční potraviny s příznivými fyziologickými účinky.
Název v anglickém jazyce
The effect of white lupine on the profile of fatty acids in the lipid component of pigs muscles
Popis výsledku anglicky
The purpose of the present study was to evaluate the effect of soya replacement with various percentages of dehulled seeds of white lupine cv. Butan in the diets for pigs on the fatty acid profile in their muscles. Fifty hybrid Pn x (LW x L x Du) pigs allocated into 5 groups were used in the experiment. In 4 experimental diets, soya was partly (50%) or completely (100%) replaced with whole (WL) or dehulled (DL) lupine seed; control diet contained extracted soybean meal. Feeding a diet containing lupinecaused non-significant reduction in the content of linoleic acid (C 18:2 n-6) in MLLT; on the other hand, the content of linolenic acid (C 18:3 n-3) increased by 33% in comparison with control animals. A significant favourable decrease in the ratio of n-6 to n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) in muscles of experimental pigs (5.23) compared with control pigs (8.75) is beneficial to production of pork as a functional food with favourable physiological effects.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60142" target="_blank" >QG60142: Využití vybraných odrůd lupiny ve výživě hospodářských zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Seminář o jakosti potravin a potravinových surovin (Ingrovy dny)
ISBN
978-80-7375-281-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
MZLU v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
5. 3. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—