Obsah mastných kyselin v mase prasat krmených lupinou bílou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000234" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:#0000234 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah mastných kyselin v mase prasat krmených lupinou bílou
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zhodnotit vliv krmných diet výkrmových prasat s 20% inkluzí semene lupiny cv. Amiga na užitkovost, zdraví, jatečné ukazatele, mastné kyseliny, lipidický profil masa, nutriční a senzorickou kvalitu masa. Záměrem bylo rovněž zvýšení nutriční hodnoty cereálně-lupinové diety (P1) suplementací lysinu, methioninu, and threoninu (P2) nebo slunečnicového oleje (P3) a srovnání s kontrolními dietami obsahujícími živočišnou bílkovinu (K1) nebo sóju (K2). mastné kyseliny v m. longissimus lomborum et thoracis (MLLT) byly stanoveny plynovou chromatografií po chloroform-metanolové extrakci lipidů. Příznivý obsah polynenasycených mastných kyselin zejména linolenové v semenu lupiny měl prospěšný vliv n-6/n-3 poměr v lipidech svaloviny u skupiny P3 ve srovnání se skupinami K1 a P1.
Název v anglickém jazyce
The content of fatty acids in meat after feeding pigs a diet containing white lupine
Popis výsledku anglicky
The purpose of the present study was to assess the effect of diets for market pigs with 20% inclusion of lupine seeds, cv. Amiga, on the fatty acids (FA) profile of meat lipids. Five groups of pigs (n=10, 5 males and 5 females) were fed the following diets: control groups (K1) - diet containing fish meal, (K2) - diet containing extracted soy meal; experimental groups (P1) - diet containing lupine, (P2) - diet containing lupine and amino acids, (P3) - diet containing lupine, amino acids and fat. FA in m.longissimus lumborum et thoracis (MLLT) were determined by gas chromatography after chloroform-methanol total lipid extraction. Favourable content of polyunsaturated fatty acids (PUFA), namely linolenic acid in lupine seeds had a beneficial effect on n-6/n-3 ratio in meat lipids of P3 group in comparison with K1 and P1 groups.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60142" target="_blank" >QG60142: Využití vybraných odrůd lupiny ve výživě hospodářských zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
VII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7305-002-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
213-216
Název nakladatele
Knihovnicka.cz, Tribun
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 5. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—