Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah mastných kyselin v mase prasat krmených lupinou bílou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000234" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:#0000234 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah mastných kyselin v mase prasat krmených lupinou bílou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zhodnotit vliv krmných diet výkrmových prasat s 20% inkluzí semene lupiny cv. Amiga na užitkovost, zdraví, jatečné ukazatele, mastné kyseliny, lipidický profil masa, nutriční a senzorickou kvalitu masa. Záměrem bylo rovněž zvýšení nutriční hodnoty cereálně-lupinové diety (P1) suplementací lysinu, methioninu, and threoninu (P2) nebo slunečnicového oleje (P3) a srovnání s kontrolními dietami obsahujícími živočišnou bílkovinu (K1) nebo sóju (K2). mastné kyseliny v m. longissimus lomborum et thoracis (MLLT) byly stanoveny plynovou chromatografií po chloroform-metanolové extrakci lipidů. Příznivý obsah polynenasycených mastných kyselin zejména linolenové v semenu lupiny měl prospěšný vliv n-6/n-3 poměr v lipidech svaloviny u skupiny P3 ve srovnání se skupinami K1 a P1.

  • Název v anglickém jazyce

    The content of fatty acids in meat after feeding pigs a diet containing white lupine

  • Popis výsledku anglicky

    The purpose of the present study was to assess the effect of diets for market pigs with 20% inclusion of lupine seeds, cv. Amiga, on the fatty acids (FA) profile of meat lipids. Five groups of pigs (n=10, 5 males and 5 females) were fed the following diets: control groups (K1) - diet containing fish meal, (K2) - diet containing extracted soy meal; experimental groups (P1) - diet containing lupine, (P2) - diet containing lupine and amino acids, (P3) - diet containing lupine, amino acids and fat. FA in m.longissimus lumborum et thoracis (MLLT) were determined by gas chromatography after chloroform-methanol total lipid extraction. Favourable content of polyunsaturated fatty acids (PUFA), namely linolenic acid in lupine seeds had a beneficial effect on n-6/n-3 ratio in meat lipids of P3 group in comparison with K1 and P1 groups.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG60142" target="_blank" >QG60142: Využití vybraných odrůd lupiny ve výživě hospodářských zvířat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    VII. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    978-80-7305-002-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    213-216

  • Název nakladatele

    Knihovnicka.cz, Tribun

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    17. 5. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku