Využití lupiny bílé cv. Amiga ve výživě výkrmových prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3A%230000035" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:#0000035 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití lupiny bílé cv. Amiga ve výživě výkrmových prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zjistit produkční účinnost bílé lupiny cv. Amiga v dietách prasat vůči dietám obsahujícím živočišnou bílkovinu nebo sóju, její vliv na užitkovost a zdraví. Záměrem bylo rovněž zvýšení nutriční hodnoty cereálně lupinové diety (E1) suplementací lysinu, methioninu a threoninu (E2) nebo tuku ve formě slunečnicového oleje (E3) a srovnání s kontrolními dietami obsahujícími živočišnou bílkovinu (C1) nebo sóju (C2). Vysoce průkazně vyšší (P lt; 0,01) byl průměrný denní přírůstek u skupiny E3 vesrovnání s ostatními skupinami o 11,3 až 17,5 % v prvních 30 dnech pokusu. Nejvyšší průměrný denní přírůstek (0,88 +/- 0,07 kg/kg) byl dosažen za celé období pokusu u diety s tukem (E3), který byl vysoce signifikantně rozdílný ve srovnání s cereálně lupinovou dietou (P lt; 0,01); vůči ostatním byl vyšší o 2,3 až 6,0%. Konverze krmiva byla u skupin E3 a E2 (2,55 a 2,58 kg/kg přírůstku) redukována o 3,1 až 7,6% vůči skupinám C1, C2 a E1.
Název v anglickém jazyce
The use of white lupin, cv. Amiga for feeding of market pigs
Popis výsledku anglicky
The purpose of the present study was to assess the effect of diets for market pigs with 20% inclusion of lupine seeds, cv. Amiga, on the performance, health status, carcass characteristics, fatty acids (FA) profile of meat lipids and nutritional and sensory parameters of meat. The daily body weight gain (BWG) was significantly higher (P lt;0.05) in E3 group in comparison with cereal-lupine diet group (E1) and the other groups by 12.6 to 15.9% during the initial 30 days of experiment. The highest BWG (0.88 +/- 0.07 kg/kg) during the entire experimental period was obtained with the fat containing diet (E3); that was non significantly higher by 2.3 to 10.0% in comparison with the other diets.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60142" target="_blank" >QG60142: Využití vybraných odrůd lupiny ve výživě hospodářských zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Dni výživy a veterinárnej dietetiky VII.
ISBN
80-8077-034-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
145-147
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
13. 9. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—