Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

White lupin - an perspective protein source for substitution of soy a meal in broiler diets and its influence on performance, meatquality and fatty acid profil

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870387" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870387 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Biela lupina ako perspektívny zdroj proteínov k nahradeniu sójového šrotu v diete brojlerov a jej vplyv na užitkovosť, kvalitu mäsa a profil mastných kyselín

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V požiadavkách na zvýšenie produkcie bezpečných a nutrične kvalitných potravín rastlinného pôvodu sa kladie stále väčší dôraz na optimálny obsah esenciálnych aminokyselín a esenciálnych mastných kyselín a zloženia polysacharidovej zložky. Poukazuje sa navážne poruchy zdravia pri odklone ich obsahu a vzájomného pomeru v potrave ľudí od optimálnych poţiadaviek. Hľadajú sa nové vhodné rastlinné zdroje a šľachtia nové výkonnejšie a nutrične kvalitnejšie odrody. Pri riešení produkcie biologický hodnotných bielkovín aj esenciálnych mastných kyselín vo výžive zvierat i priamo vo výžive ľudí sa považuje v poslednom období vedľa sóje za strategickú plodinu aj lupina. Uvádzajú sa jej pozitívne vlastnosti v prevencii kardiovaskulárnych chorôb podobne ako u sóje.V Európe i v Austrálií sa v súčasností rieši niekoľko veľkých vedeckých projektov zaoberajúcich sa komplexne šľachtením, pestovaním, spracovaním a využitím aj lupiny v systéme stále udržateľného poľnohospodárstva.

  • Název v anglickém jazyce

    White lupin - an perspective protein source for substitution of soy a meal in broiler diets and its influence on performance, meatquality and fatty acid profil

  • Popis výsledku anglicky

    The present study examined whether replacing of soyabean in diet BR1 and BR2 by Lupinus albus cv AMIGA influenced in broiler diets on production performance of broiler chicken such as body weight gain /BWG/, food intake/FI/,feed connversion ratio(FCR), eviscerated carcas weight and proportion of white/ breast/ and red meat /thigh/ and content of polyunsaturated fatty acids in meat fat.The experiment was performed by 5times repetited four diets gruops of 972 1d- old broiler chickens ROSS 380.At the end of the experiment,sixth chickens from each diet groups were slaughtered . The obtained results schow that inclusion of white lupin cv.AMIGA at 12% to diet BR1 and at 20 % to diet BR2 instead of soyabean together with hydrolytic exogenous enzymes did not demostrate any negative effect on feed intake ,BWG and FCR. Compared to the control all those results were better in groups fed diet contained white lupin up to 20%.Birds consuming diets containig white lupin had to the control higher dres

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1337-0960

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    5

  • Číslo periodika v rámci svazku

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    363-371

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus