Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Efekt lupiny bílé na růst, zdraví, jatečné ukazatele a jakost masa jatečných prasat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00102068" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00102068 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027162:_____/07:#0000197

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of white lupine on the performance, health, carcass characteristics and meat quality of market pigs

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The purpose of the present study was to assess the effect of diets for market pigs with 20% inclusion of lupine seeds, cv. Amiga, on the performance, health status, carcass characteristics, fatty acids (FA) profile of meat lipids and nutritional and sensory parameters of meat. Another purpose was to increase the nutritional value of a cereal-lupine diet (E1) by supplementation with lysine, methionine, threonine (E2)or fat (E3) and to perform a comparison with control diets containing animal protein (C1)or soy (C2). The experiments were performed on 50 pigs (50% males, 50% females) with initial body weights of 35.6 +- 2.2 kg, fed isonitrogenic and isoenergetic diets partly ad libitum for 90 days. Feed intake was not adversely affected by lupine inclusion. The daily body weight gain(BWG) was significantly higher (P < 0.05) in group E3 in comparison with the cereal-lupine diet group (E1) and the other groups by 12.6 to 15.9% during the initial 30 days of experiment. The highest BWG (0.88

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of white lupine on the performance, health, carcass characteristics and meat quality of market pigs

  • Popis výsledku anglicky

    The purpose of the present study was to assess the effect of diets for market pigs with 20% inclusion of lupine seeds, cv. Amiga, on the performance, health status, carcass characteristics, fatty acids (FA) profile of meat lipids and nutritional and sensory parameters of meat. Another purpose was to increase the nutritional value of a cereal-lupine diet (E1) by supplementation with lysine, methionine, threonine (E2)or fat (E3) and to perform a comparison with control diets containing animal protein (C1)or soy (C2). The experiments were performed on 50 pigs (50% males, 50% females) with initial body weights of 35.6 +- 2.2 kg, fed isonitrogenic and isoenergetic diets partly ad libitum for 90 days. Feed intake was not adversely affected by lupine inclusion. The daily body weight gain(BWG) was significantly higher (P < 0.05) in group E3 in comparison with the cereal-lupine diet group (E1) and the other groups by 12.6 to 15.9% during the initial 30 days of experiment. The highest BWG (0.88

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG60142" target="_blank" >QG60142: Využití vybraných odrůd lupiny ve výživě hospodářských zvířat</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinární medicína

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    52

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    29-41

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus