Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutriční hodnota bílé lupiny cv. Butan v dietách výkrmových prasat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000351" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000351 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nutritional value of white lupine cultivar Butan in the diets for fattening pigs

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of our study was to assess nutritional value of whole and dehulled ground seeds of Lupinus albus L., cv. Butan by determination of balance digestibility of nutrients in growing pigs at different levels of replacement soy protein with lupine. Theexperiment was performed on 25 pigs. Feed compound of the control group contained extracted soybean meal (ESM). In four experimental diets, 50% and 100% replacement of soy protein with inclusion of whole (WL 50, WL 100) or dehulled (DL 50, DL 100) lupinewas carried out. A 100% replacement of soy protein with dehulled lupine (DL 100) resulted in significantly higher digestibility of nutrients compared with the control diet. In this case, digestibility of threonine and lysine was higher, that of methionine was lower. Daily gains of live body weight were nonsignificantly higher in all experimental animals compared with the controls, the most beneficial conversion being at 100% replacement of soy protein with dehulled lupine.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional value of white lupine cultivar Butan in the diets for fattening pigs

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of our study was to assess nutritional value of whole and dehulled ground seeds of Lupinus albus L., cv. Butan by determination of balance digestibility of nutrients in growing pigs at different levels of replacement soy protein with lupine. Theexperiment was performed on 25 pigs. Feed compound of the control group contained extracted soybean meal (ESM). In four experimental diets, 50% and 100% replacement of soy protein with inclusion of whole (WL 50, WL 100) or dehulled (DL 50, DL 100) lupinewas carried out. A 100% replacement of soy protein with dehulled lupine (DL 100) resulted in significantly higher digestibility of nutrients compared with the control diet. In this case, digestibility of threonine and lysine was higher, that of methionine was lower. Daily gains of live body weight were nonsignificantly higher in all experimental animals compared with the controls, the most beneficial conversion being at 100% replacement of soy protein with dehulled lupine.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG60142" target="_blank" >QG60142: Využití vybraných odrůd lupiny ve výživě hospodářských zvířat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinární medicína

  • ISSN

    0375-8427

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    53

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000254745400002

  • EID výsledku v databázi Scopus