Nutriční hodnota bílé lupiny cv. Butan v dietách výkrmových prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000351" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000351 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Nutritional value of white lupine cultivar Butan in the diets for fattening pigs
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of our study was to assess nutritional value of whole and dehulled ground seeds of Lupinus albus L., cv. Butan by determination of balance digestibility of nutrients in growing pigs at different levels of replacement soy protein with lupine. Theexperiment was performed on 25 pigs. Feed compound of the control group contained extracted soybean meal (ESM). In four experimental diets, 50% and 100% replacement of soy protein with inclusion of whole (WL 50, WL 100) or dehulled (DL 50, DL 100) lupinewas carried out. A 100% replacement of soy protein with dehulled lupine (DL 100) resulted in significantly higher digestibility of nutrients compared with the control diet. In this case, digestibility of threonine and lysine was higher, that of methionine was lower. Daily gains of live body weight were nonsignificantly higher in all experimental animals compared with the controls, the most beneficial conversion being at 100% replacement of soy protein with dehulled lupine.
Název v anglickém jazyce
Nutritional value of white lupine cultivar Butan in the diets for fattening pigs
Popis výsledku anglicky
The aim of our study was to assess nutritional value of whole and dehulled ground seeds of Lupinus albus L., cv. Butan by determination of balance digestibility of nutrients in growing pigs at different levels of replacement soy protein with lupine. Theexperiment was performed on 25 pigs. Feed compound of the control group contained extracted soybean meal (ESM). In four experimental diets, 50% and 100% replacement of soy protein with inclusion of whole (WL 50, WL 100) or dehulled (DL 50, DL 100) lupinewas carried out. A 100% replacement of soy protein with dehulled lupine (DL 100) resulted in significantly higher digestibility of nutrients compared with the control diet. In this case, digestibility of threonine and lysine was higher, that of methionine was lower. Daily gains of live body weight were nonsignificantly higher in all experimental animals compared with the controls, the most beneficial conversion being at 100% replacement of soy protein with dehulled lupine.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60142" target="_blank" >QG60142: Využití vybraných odrůd lupiny ve výživě hospodářských zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinární medicína
ISSN
0375-8427
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000254745400002
EID výsledku v databázi Scopus
—