Produkční účinnost lupiny lílé sv. butan v dietě výkrmových prasat při náhradě sóji
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000420" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000420 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Production efficiency of white lupine cv. butan for replacement as a soya in the diet for market pigs
Popis výsledku v původním jazyce
The purpose of the present study was to evaluate the effect of soya replacement (50 or 100%) with whole (WL) or dehulled seeds (DL) of white lupine cv. Butan in the diets for market pigs. The experiment was performed on 50 pigs in equal numbers of barrows and gilts with initial mean live body weight (BW) of 18.3 kg, for 100 days. The production efficiency of the finisher diets was non-significantly higher for experimental diets (WL 50, WL 100, DL 100) in contrast to control diet. The differences among diets containing WL or DL seeds were non-significant. During the experiment, no adverse effect of lupine on the health of pigs was observed and no significant differences in the parameters of carcass quality. It follows from the present experiment that white lupine cv. Butan can be successfully used for complete replacement of the supplementary soya protein in the diet for market pigs.
Název v anglickém jazyce
Production efficiency of white lupine cv. butan for replacement as a soya in the diet for market pigs
Popis výsledku anglicky
The purpose of the present study was to evaluate the effect of soya replacement (50 or 100%) with whole (WL) or dehulled seeds (DL) of white lupine cv. Butan in the diets for market pigs. The experiment was performed on 50 pigs in equal numbers of barrows and gilts with initial mean live body weight (BW) of 18.3 kg, for 100 days. The production efficiency of the finisher diets was non-significantly higher for experimental diets (WL 50, WL 100, DL 100) in contrast to control diet. The differences among diets containing WL or DL seeds were non-significant. During the experiment, no adverse effect of lupine on the health of pigs was observed and no significant differences in the parameters of carcass quality. It follows from the present experiment that white lupine cv. Butan can be successfully used for complete replacement of the supplementary soya protein in the diet for market pigs.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60142" target="_blank" >QG60142: Využití vybraných odrůd lupiny ve výživě hospodářských zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Dni výživy a veterinárnej dietetiky VIII. (mezinárodní konference)
ISBN
978-80-8077-080-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Univerzita beterinárskeho lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
9. 9. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—