Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání vývoje produkce a obsahu složek v mléce s odchovem jehňat pod matkou a po odstavu jehňat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F13%3A43885560" target="_blank" >RIV/60076658:12220/13:43885560 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání vývoje produkce a obsahu složek v mléce s odchovem jehňat pod matkou a po odstavu jehňat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo vyhodnotit vývoj produkce a dynamiku základních složek ovčího mléka od plemene původní valaška. Počet ovcí byl v průměru 53 kusů. Odběr vzorků se uskutečňoval od dubna do srpna ve 28-35 denních intervalech. Jehňata byla odstavena 12 hodin před dojením (metoda ET). Pro porovnání způsobu zjišťování mléčné užitkovosti bylo náhodně vybráno dalších 18 bahnic. Ovce byly dojeny krát denně (metoda A4) po odstavu jehňat ve věku 75 dní. Vzorky byly odebírány ve 14 denních intervalech. Ve způsobuužité metody pro kontrolu užitkovosti A4 a ET bylo zjištěno, že sledované ukazatele vykazují rozdílné korelace v závislosti na stádiu laktace. Výsledky vývoje produkce a obsahu složek byly silněji korelovány při pravidelném dojení. Byla zjištěna konstantní hodnota obsahu tuku při pravidelném denním dojení a byl velmi nízce korelován v porovnání s odchovem jehňat pod matkou.

  • Název v anglickém jazyce

    The comparison of trends in production and in content of milk components in the ewes with rearing lambs and after the weaning of lambs.

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the production and the dynamics of the components of sheep's milk from the breed Original Valachian. Number of sheep was average 53 pieces. Sampling was realized from April to August in 28-35 daily intervals. The lambs were weaned 12 hours before milking (ET method). Randomly another 18 ewes were selected for comparison of monitoring performance. Ewes were milked twice a day (method A4) weaned lambs aged 75 days. Samples were collected at 14 day intervals. It was found different correlations depending on the stage of lactation and on the applied method. The results of the dynamic of production and of content components were more strongly correlated in regular milking. It was found a constant value of fat content inregular daily milking and fat was very poorly correlated in comparison with rearing lambs.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zootechnika 2013: Sborník z konference mladých vědeckých pracovníků

  • ISBN

    978-80-7394-420-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    56-64

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    26. 6. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku