Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Jatečná hodnota a kvalita masa přeštických černostrakatých prasat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F13%3A43885579" target="_blank" >RIV/60076658:12220/13:43885579 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Jatečná hodnota a kvalita masa přeštických černostrakatých prasat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přeštické černostrakaté prase je původní české plemeno maso-sádelného typu. Zkoumaný soubor prasat byl rozdělen podle porážkové hmotnosti do tří skupin 75? 99,9 kg (PH1), 100?109,9 kg (PH2) a110?130 kg (PH3). Mezi skupinami byly zjištěny statisticky významné rozdíly u jatečné hodnoty. S vyšší porážkovou hmotností narůstala výška hřbetního tuku a klesal podíl HMČ. Prasničky oproti vepříkům vykázaly lepší jatečnou hodnotu s nižším rozdílem, než tomu bylo u masných hybridů. Kvalita masa byla vyhodnocena jako velmi dobrá, s vysokým pH45, vyhovující světlostí masa i ztrátou masové šťávy odkapem. Ze souboru 81 prasat byly zjištěny odchylky PSE masa u 1,23 % (n = 1) a DFD masa u 3,7 % (n = 3). Jako optimální porážkovou hmotnost přeštického prasete je, s přihlédnutím jak k jatečné hodnotě, tak ke kvalitě masa, možno doporučit 90?100 kg.

  • Název v anglickém jazyce

    Carcass value and meat quality of Prestice black-pied pig

  • Popis výsledku anglicky

    Prestice Black-Pied pig is an unimproved origin Czech breed. The sample was divided by slaughter weight into three groups 75?99.9 kg (PH1), 100?109.9 kg (PH2) and 110?130 kg (PH3). This study detected significant differences in carcass value of groups. For higher slaughter weight increase fat cover and decrease leanness. Gilts show better carcass value than barrows. This difference was less significant than is already in improved pigs. Meat is of good quality, with high values of pH45 and suitable lightness and drip loss. Among 81 pigs were detected meat defects PSE 1.23% (n = 1) and DFD 3.7% (n = 3). Considering the both the carcass value and meat quality was determined the optimal slaughter weight from 90?100 kg.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210253" target="_blank" >QJ1210253: Využití metod molekulární genetiky jako nástroje pro efektivní plemenářskou práci v malé populaci prasat.</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zootechnika 2013: Sborník z konference mladých vědeckých pracovníků

  • ISBN

    978-80-7394-420-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    82-92

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    20. 6. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku