Jatečná hodnota a kvalita masa přeštických černostrakatých prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F13%3A43885579" target="_blank" >RIV/60076658:12220/13:43885579 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jatečná hodnota a kvalita masa přeštických černostrakatých prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Přeštické černostrakaté prase je původní české plemeno maso-sádelného typu. Zkoumaný soubor prasat byl rozdělen podle porážkové hmotnosti do tří skupin 75? 99,9 kg (PH1), 100?109,9 kg (PH2) a110?130 kg (PH3). Mezi skupinami byly zjištěny statisticky významné rozdíly u jatečné hodnoty. S vyšší porážkovou hmotností narůstala výška hřbetního tuku a klesal podíl HMČ. Prasničky oproti vepříkům vykázaly lepší jatečnou hodnotu s nižším rozdílem, než tomu bylo u masných hybridů. Kvalita masa byla vyhodnocena jako velmi dobrá, s vysokým pH45, vyhovující světlostí masa i ztrátou masové šťávy odkapem. Ze souboru 81 prasat byly zjištěny odchylky PSE masa u 1,23 % (n = 1) a DFD masa u 3,7 % (n = 3). Jako optimální porážkovou hmotnost přeštického prasete je, s přihlédnutím jak k jatečné hodnotě, tak ke kvalitě masa, možno doporučit 90?100 kg.
Název v anglickém jazyce
Carcass value and meat quality of Prestice black-pied pig
Popis výsledku anglicky
Prestice Black-Pied pig is an unimproved origin Czech breed. The sample was divided by slaughter weight into three groups 75?99.9 kg (PH1), 100?109.9 kg (PH2) and 110?130 kg (PH3). This study detected significant differences in carcass value of groups. For higher slaughter weight increase fat cover and decrease leanness. Gilts show better carcass value than barrows. This difference was less significant than is already in improved pigs. Meat is of good quality, with high values of pH45 and suitable lightness and drip loss. Among 81 pigs were detected meat defects PSE 1.23% (n = 1) and DFD 3.7% (n = 3). Considering the both the carcass value and meat quality was determined the optimal slaughter weight from 90?100 kg.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210253" target="_blank" >QJ1210253: Využití metod molekulární genetiky jako nástroje pro efektivní plemenářskou práci v malé populaci prasat.</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zootechnika 2013: Sborník z konference mladých vědeckých pracovníků
ISBN
978-80-7394-420-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
82-92
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
20. 6. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—