Assessing greenhouse gas emissions from potato production and processing in the Czech Republic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F13%3A43886245" target="_blank" >RIV/60076658:12220/13:43886245 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Assessing greenhouse gas emissions from potato production and processing in the Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
This study evaluates the impact of selected potato farming and processing activities on the environment in terms of greenhouse gas emissions. The Life Cycle Assessment (LCA) methodology was used for this evaluation, and was applied to products cultivatedunder both conventional and organic production, and processed under technological conditions common in the Czech Republic. Farm questionnaires were supplemented with information from the scientific literature to acquire the necessary data for modelling.The SIMA Pro software and the ReCiPe Midpoint (H) method were used for simulation. The results show a lower level of emissions under organic production (0.126 kg CO2e per kg of potatoes, compared with 0.145 kg CO2e per kg of conventionally grown potatoes). However, this benefit is cancelled out by higher emissions due to the transportation of organic products over long distances.
Název v anglickém jazyce
Assessing greenhouse gas emissions from potato production and processing in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
This study evaluates the impact of selected potato farming and processing activities on the environment in terms of greenhouse gas emissions. The Life Cycle Assessment (LCA) methodology was used for this evaluation, and was applied to products cultivatedunder both conventional and organic production, and processed under technological conditions common in the Czech Republic. Farm questionnaires were supplemented with information from the scientific literature to acquire the necessary data for modelling.The SIMA Pro software and the ReCiPe Midpoint (H) method were used for simulation. The results show a lower level of emissions under organic production (0.126 kg CO2e per kg of potatoes, compared with 0.145 kg CO2e per kg of conventionally grown potatoes). However, this benefit is cancelled out by higher emissions due to the transportation of organic products over long distances.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Outlook on agriculture
ISSN
0030-7270
e-ISSN
—
Svazek periodika
42
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
"179?183"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—