MLÉKO JAKO ZDROJ JÓDU V LIDSKÉ VÝŽIVĚ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43887650" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43887650 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
MLÉKO JAKO ZDROJ JÓDU V LIDSKÉ VÝŽIVĚ
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá významem mléka jako přirozeného zdroje jódu ve výživě lidí. Cílem bylo zjistit spotřebu mléka a mléčných výrobků a příjem jódu mlékem u studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Do pokusu bylo zařazeno celkem 60 studentů. Empirická data byla získána v rámci řešení grantového projektu GAJU 011/2013/Z a NAZV QH 81105. Údaje o spotřebě mléka a mléčných výrobků byly získány pomocí dotazníků. Průměrná denní spotřeba mléka byla u mužů 118,1 ml, u žen 132,6 ml. Spotřeba jogurtů bylau mužů 51,6 g za den, u žen 62,8 g za den a spotřeba sýrů: muži 37,6 g za den, ženy 37,8 g za den. Při této průměrné spotřebě mléka a mléčných výrobků přijali muži průměrně 73,2 ?g a ženy 87,1 ?g jódu. Uvedené výsledky naznačují, že množství zkonzumovaného mléka a mléčných výrobků bylo v porovnání s celorepublikovým průměrem za rok 2011 (57,7 l) nižší, nicméně dostačující k pokrytí podstatné části denní potřeby jódu.
Název v anglickém jazyce
MILK AS A SOURCE OF IODINE IN HUMAN NUTRITION
Popis výsledku anglicky
The work deals with the importance of milk as a natural source of iodine in human nutrition. The aim was to determine the consumption of milk, milk products and milk iodine intake of students of the University of South Bohemia in České Budějovice. The experiment included 60 students. Empirical data were obtained within the Project GAJU 011/2013/Z and of NAZV QH 81 105. Data of consumption of milk and milk products were obtained via questionnaires. The average daily milk consumption was 118.1 ml for men,132.6 ml for woman. The consumption of yoghurt: men 51.6 g, women: 62.8 g. Cheese consumption was 37.6 g for men and 37.8 g for women. Thus, the average iodine intake was 73.2 ?g in men and 87.1 ?g in women. The results imply that the amount of consumedmilk and milk products was lower than the national average in 2011 (57.7 l), however it was sufficient to cover a substantial portion of daily requirement of iodine.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81105" target="_blank" >QH81105: Patofyziologické důsledky alimentárního přebytku jódu u skotu a ovcí.</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
147
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"XX"-"XXIII"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—