Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aktuální obsah jódu v mléce a jeho význam v lidské výživě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F15%3A43890050" target="_blank" >RIV/60076658:12220/15:43890050 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aktuální obsah jódu v mléce a jeho význam v lidské výživě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce se zabývá významem mléka jako významného zdroje jódu v lidské výživě. Experimentu se účastnilo celkem 60 lidí, převážně studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Empirická data byla získána v rámci grantového projektu GAJU 011/2013 / Z,a GAJU 152/2014/Z. Údaje o spotřebě mléka a mléčných výrobků byly získány formou dotazníku. Práce obsahuje také údaje o obsahu jódu v moči výše uvedených respondentů. Obsah jodu ve vzorcích byl stanoven spektrofotometricky po alkalickém spalování vzorkupodle Sandell - Kolthoffa. Cílem studie bylo zjistit průměrnou spotřebu především mléka, jako hlavního přirozeného zdroje jódu a mléčných výrobků, a posoudit, do jaké míry se mléko podílí na krytí doporučené denní dávky jódu a vyhodnotit celkový příjemjódu u studentů na základě jodurie.

  • Název v anglickém jazyce

    The current content of iodine in milk and its importance in human nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    The work deals with the importance of milk as a natural source of iodine in human nutrition. The experiment involved a total of 60 people mostly students University of South Bohemia in the České Budějovice. Empirical data were obtained within grant project GAJU 011/2013/Z, and GAJU 152/2014/Z data on the consumption of milk and milk products were obtained by questionnaire. The work also includes data on the iodine content in urine above mentioned respondents. The iodine content in the samples was determined by spectrophotometry after alkaline combustion by Sandell - Kolthoff. The aim of the study was to determine the average consumption mainly milk as the main natural source of iodine and milk products, to assess the extent to which the milk is involved to cover the recommended daily intake of iodine and evaluate the overall condition of iodine supply students based on urinary iodine.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník z XLI. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-220-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    225-233

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita, Brno

  • Datum konání akce

    4. 3. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku