Aktuální obsah jódu v mléce a jeho význam v lidské výživě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F15%3A43890050" target="_blank" >RIV/60076658:12220/15:43890050 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aktuální obsah jódu v mléce a jeho význam v lidské výživě
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá významem mléka jako významného zdroje jódu v lidské výživě. Experimentu se účastnilo celkem 60 lidí, převážně studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Empirická data byla získána v rámci grantového projektu GAJU 011/2013 / Z,a GAJU 152/2014/Z. Údaje o spotřebě mléka a mléčných výrobků byly získány formou dotazníku. Práce obsahuje také údaje o obsahu jódu v moči výše uvedených respondentů. Obsah jodu ve vzorcích byl stanoven spektrofotometricky po alkalickém spalování vzorkupodle Sandell - Kolthoffa. Cílem studie bylo zjistit průměrnou spotřebu především mléka, jako hlavního přirozeného zdroje jódu a mléčných výrobků, a posoudit, do jaké míry se mléko podílí na krytí doporučené denní dávky jódu a vyhodnotit celkový příjemjódu u studentů na základě jodurie.
Název v anglickém jazyce
The current content of iodine in milk and its importance in human nutrition
Popis výsledku anglicky
The work deals with the importance of milk as a natural source of iodine in human nutrition. The experiment involved a total of 60 people mostly students University of South Bohemia in the České Budějovice. Empirical data were obtained within grant project GAJU 011/2013/Z, and GAJU 152/2014/Z data on the consumption of milk and milk products were obtained by questionnaire. The work also includes data on the iodine content in urine above mentioned respondents. The iodine content in the samples was determined by spectrophotometry after alkaline combustion by Sandell - Kolthoff. The aim of the study was to determine the average consumption mainly milk as the main natural source of iodine and milk products, to assess the extent to which the milk is involved to cover the recommended daily intake of iodine and evaluate the overall condition of iodine supply students based on urinary iodine.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník z XLI. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-220-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
225-233
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita, Brno
Datum konání akce
4. 3. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—