Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Senzorické hodnocení sýrů s plísní na povrchu v závislosti na stadiu zralosti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F15%3A43890034" target="_blank" >RIV/60076658:12220/15:43890034 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Senzorické hodnocení sýrů s plísní na povrchu v závislosti na stadiu zralosti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Senzorická jakost je jedním z rozhodujících faktorů, které ovlivňují spotřebu potravin. U plísňových sýrů, které patří mezi oblíbenou skupinu sýrů, je podstatným kritériem výběru zralost sýra. Pořadový preferenční test byl proveden ve skupině 54 hodnotitelů (studenti, 20 - 24 let), kteří měli za úkol seřadit čtyři vzorky dvou druhů sýrů s plísní na povrchu (hermelín) v odlišném stadiu zralosti. Z analýzy vyplynulo, že v uvedené skupině posuzovatelů (20 žen, 34 mužů) byl nejlépe hodnocen sýr s kratší dobou zrání, zatímco sýry déle zrající byly preferovány v menší míře. Výsledky nebyly statisticky významné.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensory evaluation of mould ripening cheeses depending on maturation

  • Popis výsledku anglicky

    Sensory quality is one of the most important factors affecting food consumption. Mould-surface ripened cheeses are a favourite group of cheeses. Ripening and mature can affect the choice and also the consumption. A preference test (ranking) was carried out in a group of 54 consumers (students, 20-24 years). Their aim was to order four samples of two types of mould-surface ripened cheeses (hermelín) with different mature. Both women (20) and men (34) preferred the samples with short time of ripening in comparison to longer-ripened cheeses. However, the results were not statistically significant.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    150

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    "VIII"-"XI"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus