Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Srovnání složení másla z různých komerčních zdrojů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43895955" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43895955 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/17:N0000004

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Srovnání složení másla z různých komerčních zdrojů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bylo analyzováno 10 vzorků másla z komerční sítě. Jeden vzorek byl z ekologického chovu, 2 vzorky byly z experimentální lokality, z toho jeden s lepší roztíratelností (dosaženo technologií zpracování). Vzorky másla byly použity pro stanovení mastných kyselin (MK) přímou (referenční) metodou plynové chromatografie. Analyzované hodnoty byly: nasycené MK od 65,66 do 68,80 %; nenasycené MK od 28,19 do 31,29 %; mononenasycené MK od 22,96 do 24,85 %; polynenasycené MK od 2,39 do 3,37 %. Variační rozpětí pro vybrané MK byla: C16:0 od 29,83 do 33,29; C14:0 od 10,88 do 11,95; C18:1cis-9 od 19,60 do 21,13 %. Konjugovaná kyselina linolová se pohybovala od 0,37 do 0,9 %. S ohledem na dieteticko-nutriční hlediska byly nejvýhodnější vzorky másla z projektové experimentální lokality, včetně másla s lepší roztíratelností, a máslo z ekologického chovu dojnic.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of butter composition from various commercial sources

  • Popis výsledku anglicky

    Ten commercial butter samples were analyzed. One sample was from organic farming, two samples were from an experimental site, one with better spreadability (achieved by processing technology). Butter samples were used to determine of fatty acids (FAs) by a direct (reference) gas chromatography method. The analyzed values were: saturated FAs from 65.66 to 68.80; unsaturated FAs from 28.19 to 31.29; monounsaturated FAs from 22.96 to 24.85; polyunsaturated FAs from 2.39 to 3.37%. The variation ranges for chosen FAs were: C16:0 from 29.83 to 33.29; C14:0 from 10.88 to 11.95; C18:1cis-9 from 19.6 to 21.13%. Conjugated linoleic acid varied in butter from 0.37 to 0.90%. With regard to dietetic and nutritional aspects, butter from the project experimental site were the most preferred including butter with better spreadability and butter from organic dairy cows.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    1-6

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus