Srovnání složení másla z různých komerčních zdrojů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43895955" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43895955 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/17:N0000004
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Srovnání složení másla z různých komerčních zdrojů
Popis výsledku v původním jazyce
Bylo analyzováno 10 vzorků másla z komerční sítě. Jeden vzorek byl z ekologického chovu, 2 vzorky byly z experimentální lokality, z toho jeden s lepší roztíratelností (dosaženo technologií zpracování). Vzorky másla byly použity pro stanovení mastných kyselin (MK) přímou (referenční) metodou plynové chromatografie. Analyzované hodnoty byly: nasycené MK od 65,66 do 68,80 %; nenasycené MK od 28,19 do 31,29 %; mononenasycené MK od 22,96 do 24,85 %; polynenasycené MK od 2,39 do 3,37 %. Variační rozpětí pro vybrané MK byla: C16:0 od 29,83 do 33,29; C14:0 od 10,88 do 11,95; C18:1cis-9 od 19,60 do 21,13 %. Konjugovaná kyselina linolová se pohybovala od 0,37 do 0,9 %. S ohledem na dieteticko-nutriční hlediska byly nejvýhodnější vzorky másla z projektové experimentální lokality, včetně másla s lepší roztíratelností, a máslo z ekologického chovu dojnic.
Název v anglickém jazyce
Comparison of butter composition from various commercial sources
Popis výsledku anglicky
Ten commercial butter samples were analyzed. One sample was from organic farming, two samples were from an experimental site, one with better spreadability (achieved by processing technology). Butter samples were used to determine of fatty acids (FAs) by a direct (reference) gas chromatography method. The analyzed values were: saturated FAs from 65.66 to 68.80; unsaturated FAs from 28.19 to 31.29; monounsaturated FAs from 22.96 to 24.85; polyunsaturated FAs from 2.39 to 3.37%. The variation ranges for chosen FAs were: C16:0 from 29.83 to 33.29; C14:0 from 10.88 to 11.95; C18:1cis-9 from 19.6 to 21.13%. Conjugated linoleic acid varied in butter from 0.37 to 0.90%. With regard to dietetic and nutritional aspects, butter from the project experimental site were the most preferred including butter with better spreadability and butter from organic dairy cows.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
1-6
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—