Technologie výroby roztíratelného másla
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F14%3A%23PE78" target="_blank" >RIV/26722861:_____/14:#PE78 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie výroby roztíratelného másla
Popis výsledku v původním jazyce
Lepší roztíratelnost másla byla dosažena třífázovým zráním smetany při různých teplotách. Během provozních testů byly sledovány technologické parametry výroby, chemické složení másla a fyzikálně chemické vlastnosti jako peroxidové číslo, meze toku a viskozita másla. Tyto parametry roztíratelného másla byly porovnávány s máslem připraveným klasickým zráním. Proběhly skladovací pokusy při teplotě 6 °C a -18 °C po dobu 2 a 4 měsíců. Požadované kvalitativní parametry byly splněny po výrobě i na konci záruční lhůty.
Název v anglickém jazyce
Production technology of spreadable butter
Popis výsledku anglicky
Improvement of spreadability of butter was achieved by three-phase maturing of cream at different temperatures. Technological parameters of production, chemical composition and physico-chemical properties such as peroxide number, yield stress and viscosity of butter were assessed during tests. These parameters of spreadable butter were compared with a butter prepared by classic maturation. Storage experiments were carried out at 6 ° C and -18 ° C for 2 and 4 months. Required qualitative parameters were fulfilled after production and at the end of shelf life.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
MR máslo
Číselná identifikace
—
Technické parametry
LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o. IČ 63992370
Ekonomické parametry
Předpokládaný objem výroby v letech 2015-2020 se očekává postupně zvyšující od 100 t do 600 t ročně. To bude odhadem představovat tržby 180 mil. Kč za 5 let, z toho zisk cca 7 mil. Kč za 5 let.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26722861
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—