Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Screening the multi-element content of Pleurotus mushroom species using inductively coupled plasma optical emission spectrometer (ICP-OES)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896210" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896210 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s12161-016-0608-1" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s12161-016-0608-1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s12161-016-0608-1" target="_blank" >10.1007/s12161-016-0608-1</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Screening the multi-element content of Pleurotus mushroom species using inductively coupled plasma optical emission spectrometer (ICP-OES)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Considering the worldwide popularity of cultivated Pleurotus mushrooms as food, analyses of their chemical composition are required to ensure product safety. The aim of this study was to compare the content of 62 elements in fruit bodies of six cultivated species of the genus Pleurotus (five strains of P. ostreatus, P. eryngii, P. djamor, P. citrinopileatus, P. florida, and P. pulmonarius), collected from their producers between 2009 and 2015. Only 31 elements were detectable in the tested Pleurotus species in each year of their collection. The obtained results revealed three significantly diverse groups with similar abilities to accumulate 31 elements. The intake of these mushrooms was not related with any health risk for consumers.

  • Název v anglickém jazyce

    Screening the multi-element content of Pleurotus mushroom species using inductively coupled plasma optical emission spectrometer (ICP-OES)

  • Popis výsledku anglicky

    Considering the worldwide popularity of cultivated Pleurotus mushrooms as food, analyses of their chemical composition are required to ensure product safety. The aim of this study was to compare the content of 62 elements in fruit bodies of six cultivated species of the genus Pleurotus (five strains of P. ostreatus, P. eryngii, P. djamor, P. citrinopileatus, P. florida, and P. pulmonarius), collected from their producers between 2009 and 2015. Only 31 elements were detectable in the tested Pleurotus species in each year of their collection. The obtained results revealed three significantly diverse groups with similar abilities to accumulate 31 elements. The intake of these mushrooms was not related with any health risk for consumers.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Composition and Analysis

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    487-496

  • Kód UT WoS článku

    000392379600023

  • EID výsledku v databázi Scopus