PMAA-stabilized ferrofluid/chitosan/yeast composite for bioapplications
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896225" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896225 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60077344:_____/17:00474836 RIV/00216208:11310/17:10364917 RIV/61989592:15310/17:73583270
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jmmm.2016.10.076" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.jmmm.2016.10.076</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jmmm.2016.10.076" target="_blank" >10.1016/j.jmmm.2016.10.076</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
PMAA-stabilized ferrofluid/chitosan/yeast composite for bioapplications
Popis výsledku v původním jazyce
A simple, one-pot process for the preparation of magnetically responsive yeast-based biocatalysts was developed. Saccharomyces cerevisiae, Candida utilis and Kluyveromyces lactis cells were successfully incorporated into chitosan gel magnetically modified with poly(methacrylic acid)-stabilized magnetic fluid (PMAA-FF) during its formation. Magnetic PMAA-FF/chitosan/yeast composites were efficiently employed for invert sugar production. The dependence of invertase activity on used yeast, amount of magnetic biocatalyst,agitation time and after reuse was studied in detail. The tested magnetic biocatalysts retained at least 69% of their initial activity after 8 reuse cycles.
Název v anglickém jazyce
PMAA-stabilized ferrofluid/chitosan/yeast composite for bioapplications
Popis výsledku anglicky
A simple, one-pot process for the preparation of magnetically responsive yeast-based biocatalysts was developed. Saccharomyces cerevisiae, Candida utilis and Kluyveromyces lactis cells were successfully incorporated into chitosan gel magnetically modified with poly(methacrylic acid)-stabilized magnetic fluid (PMAA-FF) during its formation. Magnetic PMAA-FF/chitosan/yeast composites were efficiently employed for invert sugar production. The dependence of invertase activity on used yeast, amount of magnetic biocatalyst,agitation time and after reuse was studied in detail. The tested magnetic biocatalysts retained at least 69% of their initial activity after 8 reuse cycles.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA14-11516S" target="_blank" >GA14-11516S: Stabilizace superparamagnetických nanočástic ve vodných roztocích pomocí amfifilních a hydrofilních blokových kopolymerů</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Magnetism and Magnetic Materials
ISSN
0304-8853
e-ISSN
—
Svazek periodika
427
Číslo periodika v rámci svazku
APR
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
29-33
Kód UT WoS článku
000397199400007
EID výsledku v databázi Scopus
—