Produkce izolátu konopných bílkovin pomocí izoelektrického srážení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896843" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896843 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkce izolátu konopných bílkovin pomocí izoelektrického srážení
Popis výsledku v původním jazyce
Studie byla zaměřena na možnosti produkce proteinových izolátů z konopí setého (Cannabis sativa L.) pomocí metody izoelektrického srážení. Jako výchozí materiál byla zvolena mouka získaná z konopných výlisků jednodomých odrůd USO 31 a Fedora 17. Po extrakci proteinů byl stanoven obsah dusíkatých látek, který byla nejvyšší při extrakci o hodnotě pH 11, a to u obou odrůd. Pomocí SDS-PAGE analýzy byla detekována poteinová spektra, kde především v zásaditém prostředí převažovala frakce, u které předpokládáme příslušnost k majoritnímu proteinu edestinu. Z výsledků studie vyplývá, že nejvyšší obsah proteinů obsahoval izolát odrůdy Fedora 17, který byl získán extrakcí při hodnotě pH 11 a následně isoelektricky srážen na hodnotu pH 6. Obsah dusíkatých látek u takto získaného izolátu činil 92,9 %.
Název v anglickém jazyce
Production of hemp isolates by isoelectric precipitation
Popis výsledku anglicky
This study was focused on the possibiliy of hemp (Cannabis sativa L.) protein isolates production by the method of isoelectric precipitation. The initial material was flour obtained from hemp seed of monoecious varienties USO 31 and Fedora 17. After protein extraction, the determined total nitrogen content was of the highest value when extracted the hemp protein at pH 11. Protein spectra were detected by SDS_PAGE analysis. The major protein spectra were found for alcalic extraction and we assumed present of the major protein of hemp seed so called edestine. The results of this study show that the highest protein content was obtained by extraction of Fedora 17 seed flour at pH 11 with subsequent isoelectric precipitation at pH 6. The total protein content of this isolate was 92.9 %.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
551-554
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—