End-product inhibition of skatole-metabolising enzymes CYP1A, CYP2A19 and CYP2E1 in porcine and piscine hepatic microsomes
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F19%3A43899038" target="_blank" >RIV/60076658:12220/19:43899038 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12520/19:43899038
Výsledek na webu
<a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S037842741832071X" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S037842741832071X</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.toxlet.2018.12.017" target="_blank" >10.1016/j.toxlet.2018.12.017</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
End-product inhibition of skatole-metabolising enzymes CYP1A, CYP2A19 and CYP2E1 in porcine and piscine hepatic microsomes
Popis výsledku v původním jazyce
The hepatic cytochrome p450 enzymes 1 A, 2A19 and 2E1 is very important for the elimination of skatole from the body of pigs. Impaired skatole metabolism, results in skatole accumulation, which give rise to off flavor of the meat. Several metabolites of skatole has been identified, however the role of these metabolites in the inhibition of the skatole metabolizing enzymes are not documented. Using microsomes from pigs and fish, we determined the ability of several skatole metabolites to inhibit CYP1 A, CYP2A19 and CYP2E1 dependent activity. Our results show that 2-aminoacetophenone is an inhibitor of porcine CYP2A19 and CYP2E1 activity, but not the piscine orthologues. In conclusion, there is species specific differences in the inhibition of CYP1 A and CYP2A19 dependent metabolism of probe substrates. This is relevant to the evaluation of different model systems and to the reduction of off flavor of meat.
Název v anglickém jazyce
End-product inhibition of skatole-metabolising enzymes CYP1A, CYP2A19 and CYP2E1 in porcine and piscine hepatic microsomes
Popis výsledku anglicky
The hepatic cytochrome p450 enzymes 1 A, 2A19 and 2E1 is very important for the elimination of skatole from the body of pigs. Impaired skatole metabolism, results in skatole accumulation, which give rise to off flavor of the meat. Several metabolites of skatole has been identified, however the role of these metabolites in the inhibition of the skatole metabolizing enzymes are not documented. Using microsomes from pigs and fish, we determined the ability of several skatole metabolites to inhibit CYP1 A, CYP2A19 and CYP2E1 dependent activity. Our results show that 2-aminoacetophenone is an inhibitor of porcine CYP2A19 and CYP2E1 activity, but not the piscine orthologues. In conclusion, there is species specific differences in the inhibition of CYP1 A and CYP2A19 dependent metabolism of probe substrates. This is relevant to the evaluation of different model systems and to the reduction of off flavor of meat.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Toxicology Letters
ISSN
0378-4274
e-ISSN
—
Svazek periodika
303
Číslo periodika v rámci svazku
neuveden
Stát vydavatele periodika
IE - Irsko
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
67-71
Kód UT WoS článku
000456000400008
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85059461224