Antioxidační potenciál mouk připravených z výlisků vybrané skupiny olejnin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F19%3A43899547" target="_blank" >RIV/60076658:12220/19:43899547 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda" target="_blank" >https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antioxidační potenciál mouk připravených z výlisků vybrané skupiny olejnin
Popis výsledku v původním jazyce
Výliskové mouky čtyř druhů olejnin (len setý, konopí seté, tykev olejná, ostropestřec mariánský) byly analyzovány z hlediska obsahu polyfenolových látek a antioxidační aktivity. Hodnoceny byly rozemleté výlisky a mouky rozdělené proséváním do velikostních frakcí nad a pod 250 μm. Nejnižší úroveň obsahu polyfenolů i hodnoty antioxidační aktivity byla stanovena ve výliscích tykve olejné, kde také nebyl zjištěn průkazný rozdíl v uvedených charakteristikách v rámci přípravy mouk. U ostatních hodnocených druhů měla velikostní frakce mouky nad 250 μm nejvyšší hodnotu obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity. Nejvyšší obsah polyfenolových látek a antioxidační aktivita byla stanovena u všech třech variant přípravy mouky z výlisků ostropestřce mariánského. Velmi vysoké hodnoty obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity byly u tohoto druhu zaznamenány zejména u frakce nad 250 μm - obsah polyfenolových látek byl na úrovni 42,18 mg ekvivalent gallové kyseliny/g sušiny a hodnota antioxidační aktivity (ABTS analýza) byla 111 mg ekvivalent askorbové kyseliny/ g sušiny.
Název v anglickém jazyce
Antioxidant potential of meals prepared from cakes of chosen oilseed species
Popis výsledku anglicky
Meal samples prepared from cakes of four oilseed species (flax, hemp, oil pumpkin, milk thistle) were analysed for polyphenol contents and antioxidant activities. We evaluated pulverized cakes and meals prepared by sieving into two size fraction – below and under 250 μm. The lowest values of polyphenolic matters and antioxidant activity was evaluated for cakes of oil pumpkin. No significant variability was found for different methods of meals preparation in polyphenolic matters content and antioxidant activity. The meal size fraction under 250 μm contained the highest value of polyphenolic matters and showed the highest antioxidant activity in the case of other evaluated species. The highest content of polyphenolic matters and the highest antioxidant activity were evaluated for milk thistle in the case of all three variants of meal preparation. Very high values were showed for this species in the case of meal variant under 250 μm – content of polyphenolic matters was 42.18 mg GAE/g dry matter and antioxidant activity (ABTS) was 111 mg AAE/ g dry matter.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Zpracování vedlejších produktů z lisování semen olejnin na nové výrobky s nutričními a zdravotními přínosy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
12
Číslo periodika v rámci svazku
LXVII
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
"407 "- 412
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—