Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání antioxidační aktivity u výlisků vybraných olejnin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901254" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901254 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik2020final.pdf" target="_blank" >https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik2020final.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání antioxidační aktivity u výlisků vybraných olejnin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výlisky, které zůstávají jako vedlejší či odpadní produkt po lisování semen olejnin, jsou nadále hodnotným zdrojem proteinů, vlákniny, barviv, antioxidantů, vitaminů, minerálů, a dalších zdraví prospěšných látek. Nachází uplatnění ve výživě zvířat a také jako vhodný doplněk pro lidskou výživu. V tomto příspěvku byla hodnocena a porovnána antioxidační aktivita a celkový obsah polyfenolů mouk z výlisků semen 10 vybraných olejnin: slunečnice, konopí, ostropestřec, saflor, mák, tykev, vinná réva a rakytník. Byly prokázány rozdíly v hodnotách antioxidační aktivity a obsahu celkových polyfenolů. Nejvyšší antioxidační aktivitu vykazovaly mouky z výlisků semen rakytníku, vinné révy, slunečnice, ostropestřce a řepky.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of antioxidant activity from selected oilseed cakes

  • Popis výsledku anglicky

    Oilseed cakes generated from edible oil processing as a by-product or waste product are rich in proteins, fiber, dyes, antioxidants, vitamins, minerals, and other health-promoting substances. Oilseed cakes have been in use for feed preparation and also suitable for human food supplementation. In this study the antioxidant activity and the total polyphenol content of oilseed cake flours from 10 selected oilseeds were evaluated and compared: rape, sunflower, flax, hemp, milk thistle, safflower, poppy, pumpkin, vine and sea buckthorn. Differences in the values of antioxidant activity and content of total polyphenols were prooved. The highest antioxidant activity was measured in sea buckthorn, vine, sunflower, milk thistle and canola.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Zpracování vedlejších produktů z lisování semen olejnin na nové výrobky s nutričními a zdravotními přínosy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    543-546

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus