Porovnání antioxidační aktivity u výlisků vybraných olejnin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901254" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901254 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik2020final.pdf" target="_blank" >https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik2020final.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání antioxidační aktivity u výlisků vybraných olejnin
Popis výsledku v původním jazyce
Výlisky, které zůstávají jako vedlejší či odpadní produkt po lisování semen olejnin, jsou nadále hodnotným zdrojem proteinů, vlákniny, barviv, antioxidantů, vitaminů, minerálů, a dalších zdraví prospěšných látek. Nachází uplatnění ve výživě zvířat a také jako vhodný doplněk pro lidskou výživu. V tomto příspěvku byla hodnocena a porovnána antioxidační aktivita a celkový obsah polyfenolů mouk z výlisků semen 10 vybraných olejnin: slunečnice, konopí, ostropestřec, saflor, mák, tykev, vinná réva a rakytník. Byly prokázány rozdíly v hodnotách antioxidační aktivity a obsahu celkových polyfenolů. Nejvyšší antioxidační aktivitu vykazovaly mouky z výlisků semen rakytníku, vinné révy, slunečnice, ostropestřce a řepky.
Název v anglickém jazyce
Comparison of antioxidant activity from selected oilseed cakes
Popis výsledku anglicky
Oilseed cakes generated from edible oil processing as a by-product or waste product are rich in proteins, fiber, dyes, antioxidants, vitamins, minerals, and other health-promoting substances. Oilseed cakes have been in use for feed preparation and also suitable for human food supplementation. In this study the antioxidant activity and the total polyphenol content of oilseed cake flours from 10 selected oilseeds were evaluated and compared: rape, sunflower, flax, hemp, milk thistle, safflower, poppy, pumpkin, vine and sea buckthorn. Differences in the values of antioxidant activity and content of total polyphenols were prooved. The highest antioxidant activity was measured in sea buckthorn, vine, sunflower, milk thistle and canola.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Zpracování vedlejších produktů z lisování semen olejnin na nové výrobky s nutričními a zdravotními přínosy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
543-546
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—