Využití přírodních antioxidantů v pekařských výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F23%3A43907911" target="_blank" >RIV/60076658:12220/23:43907911 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.fzt.jcu.cz/cz/fakulta/aktualne/zprava-z-konane-odborne-konference-minoritni-olejniny-vyznam-pestovani-vyuziti" target="_blank" >https://www.fzt.jcu.cz/cz/fakulta/aktualne/zprava-z-konane-odborne-konference-minoritni-olejniny-vyznam-pestovani-vyuziti</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití přírodních antioxidantů v pekařských výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Ostropestřec mariánský je tradiční léčivá rostlina využívaná k prevenci a léčbě jaterních onemocnění. Polyfenolové biologicky aktivní sloučeniny silymarinového komplexu vykazují především hepatoprotektivní a antioxidační aktivity. Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnocení vlivu přídavku výliskové mouky semen ostropestřce na vybrané kvalitativní parametry bezlepkového chleba. Dle naší receptury byly upečeny chleby s přídavkem výliskové mouk a kontrolní chleby bez přídavku. Pro obohacení chlebů byla použita výlisková mouka různých velikostních frakcí. Byla stanovována antioxidační aktivita chlebového těsta a upečených chlebů prostřednictvím zhášecí aktivity vůči radikálu DPPH. Zhášecí aktivity vzorků obohaceného chleba byly až
Název v anglickém jazyce
Influence of natural antioxidants on selected quality indicators of bakery
Popis výsledku anglicky
Milk thistle is a traditional medicinal plant used to treat liver problems. The polyphenolic bioactive compounds of the silymarin complex are responsible mainly for hepatoprotective and antioxidant activities. This research aimed to observe the effect of fortification by oilseed cake flour of milk thistle on the selected qualitative parameters of gluten free bread. According to our recipe, the gluten-free control and fortified loaves of bread were baked. For the fortification was used the milled oilseed cake of various size fractions. The antioxidant activities of bread dough and baked loaves were measured via scavenging of DPPH radical. The scavenging activities of fortified bread were up to double times higher than control bread, and the baking process did not affect the antioxidant capacity significantly.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Zpracování vedlejších produktů z lisování semen olejnin na nové výrobky s nutričními a zdravotními přínosy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků z odborné konference Minoritní olejniny – význam, pěstování, využití
ISBN
978-80-7694-033-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
73-78
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Fakulta zemědělská a technologická
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
18. 10. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—