Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití přírodních antioxidantů v pekařských výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F23%3A43907911" target="_blank" >RIV/60076658:12220/23:43907911 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.fzt.jcu.cz/cz/fakulta/aktualne/zprava-z-konane-odborne-konference-minoritni-olejniny-vyznam-pestovani-vyuziti" target="_blank" >https://www.fzt.jcu.cz/cz/fakulta/aktualne/zprava-z-konane-odborne-konference-minoritni-olejniny-vyznam-pestovani-vyuziti</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití přírodních antioxidantů v pekařských výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ostropestřec mariánský je tradiční léčivá rostlina využívaná k prevenci a léčbě jaterních onemocnění. Polyfenolové biologicky aktivní sloučeniny silymarinového komplexu vykazují především hepatoprotektivní a antioxidační aktivity. Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnocení vlivu přídavku výliskové mouky semen ostropestřce na vybrané kvalitativní parametry bezlepkového chleba. Dle naší receptury byly upečeny chleby s přídavkem výliskové mouk a kontrolní chleby bez přídavku. Pro obohacení chlebů byla použita výlisková mouka různých velikostních frakcí. Byla stanovována antioxidační aktivita chlebového těsta a upečených chlebů prostřednictvím zhášecí aktivity vůči radikálu DPPH. Zhášecí aktivity vzorků obohaceného chleba byly až

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of natural antioxidants on selected quality indicators of bakery

  • Popis výsledku anglicky

    Milk thistle is a traditional medicinal plant used to treat liver problems. The polyphenolic bioactive compounds of the silymarin complex are responsible mainly for hepatoprotective and antioxidant activities. This research aimed to observe the effect of fortification by oilseed cake flour of milk thistle on the selected qualitative parameters of gluten free bread. According to our recipe, the gluten-free control and fortified loaves of bread were baked. For the fortification was used the milled oilseed cake of various size fractions. The antioxidant activities of bread dough and baked loaves were measured via scavenging of DPPH radical. The scavenging activities of fortified bread were up to double times higher than control bread, and the baking process did not affect the antioxidant capacity significantly.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Zpracování vedlejších produktů z lisování semen olejnin na nové výrobky s nutričními a zdravotními přínosy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků z odborné konference Minoritní olejniny – význam, pěstování, využití

  • ISBN

    978-80-7694-033-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    73-78

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Fakulta zemědělská a technologická

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    18. 10. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku