Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Quality evaluation of emmer wheat genotypes based on rheological and Mixolab parameters

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F19%3A43900539" target="_blank" >RIV/60076658:12220/19:43900539 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=101_2018-CJFS" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=101_2018-CJFS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/101/2018-CJFS" target="_blank" >10.17221/101/2018-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Quality evaluation of emmer wheat genotypes based on rheological and Mixolab parameters

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mixolab has been used for rapid assessment of common wheat quality, but data about hulled wheats quality are rare. The aim of this work was to test the potential of Mixolab II in the baking quality evaluation of emmer wheat varieties. The varieties were characterised by low both - gluten content (1.7-11.0%) and Zeleny sedimentation (11.3-12.8 ml), as well as rheological properties showed lower baking quality. Significant differences in protein and starch-amylase part of Mixolab curve indicate the genotype and climatic effect. In average, emmer varieties were characterised by high protein weakening (C2 - 0.29 Nm), speed of protein weakening at the level of alpha = -0.05 Nm/min, starch gelatinisation (C3 - 1.61 Nm), amylolytic activity (C4 - 1.35 Nm) and starch retrogradation (C5 - 1.98 Nm). Zeleny test positively correlated with difference C1-C2 and slope alpha. Falling number positively correlated with C3, C4, C5 and slope gamma. Farinograph dough stability, gluten content together with Mixolab parameter C2 are the most promising characteristics to predict baking quality of emmer.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality evaluation of emmer wheat genotypes based on rheological and Mixolab parameters

  • Popis výsledku anglicky

    Mixolab has been used for rapid assessment of common wheat quality, but data about hulled wheats quality are rare. The aim of this work was to test the potential of Mixolab II in the baking quality evaluation of emmer wheat varieties. The varieties were characterised by low both - gluten content (1.7-11.0%) and Zeleny sedimentation (11.3-12.8 ml), as well as rheological properties showed lower baking quality. Significant differences in protein and starch-amylase part of Mixolab curve indicate the genotype and climatic effect. In average, emmer varieties were characterised by high protein weakening (C2 - 0.29 Nm), speed of protein weakening at the level of alpha = -0.05 Nm/min, starch gelatinisation (C3 - 1.61 Nm), amylolytic activity (C4 - 1.35 Nm) and starch retrogradation (C5 - 1.98 Nm). Zeleny test positively correlated with difference C1-C2 and slope alpha. Falling number positively correlated with C3, C4, C5 and slope gamma. Farinograph dough stability, gluten content together with Mixolab parameter C2 are the most promising characteristics to predict baking quality of emmer.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    37

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    192-198

  • Kód UT WoS článku

    000473664100007

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85069044408