Černý česnek s antioxidační aktivitou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901662" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901662 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Černý česnek s antioxidační aktivitou
Popis výsledku v původním jazyce
Česnek kuchyňský (Allium sativum L.) je jeden z nejrozšířenějších druhů zeleniny na světě. Je používán nejen jako koření, ale i jako prostředek tradiční medicíny proti různým chorobám po celá staletí. Jednou z možností, jak zpracovávat syrový česnek, je tzv. proces staření, často nesprávně označován jako fermentace. Jedná se o proces, při kterém je hlavička česneku vystavena teplotám mezi 70 až 90 °C po dobu 12 až 90 dnů při vysoké relativní vzdušné vlhkosti (až 95 %) bez jakéhokoliv přidání aditivních nebo jiných látek. Přesná kombinace těchto tří faktorů však rozhoduje o finální kvalitě výrobku a vyžaduje odborné zkušenosti. Po této době stroužky česneku zčernají, respektive dochází k tvorbě černých pigmentů (melanoidinů), změní se konzistence až na mazlavou a jejich chuť se přemění z typicky česnekové na sladko-kyselou, avšak velmi specifickou. Během výroby tedy dochází ke zvýšení obsahu biologicky aktivních látek sirných sloučenin a fenolických antioxidantů, které působí pozitivně na lidské zdraví. Ve vědecké literatuře se hovoří o protirakovinném, antimikrobiálním, antioxidačním, antiatherogenním, antialergickém, hypolipidemickém a hypoglykemickém působení černého česneku na živý organismus. Některé zdroje uvádějí i pozitivní účinky na imunitu. Tento užitný vzor popisuje způsob výroby a některé kvalitativní parametry černého česneku vyrobeného z českých odrůd česneku
Název v anglickém jazyce
Black garlic with antioxidant activity
Popis výsledku anglicky
Garlic (Allium sativum L.) is one of the most common vegetable species in the world. It can be used for production of black garlic in process called „ageing“. During this process, garlic changes its properties, mainly taste, appearance and smell. Also antioxidant activity is increased. Consumption of black garlic is beneficial for human health, because it was reported it decreases risk of cancer and many more diseases. This utility tool describes processing technology and qualitative parameters of black garlic made from czech varieties of garlic.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
34375
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Způsob využití
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence