Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Černý česnek s antioxidační aktivitou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901662" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901662 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Černý česnek s antioxidační aktivitou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Česnek kuchyňský (Allium sativum L.) je jeden z nejrozšířenějších druhů zeleniny na světě. Je používán nejen jako koření, ale i jako prostředek tradiční medicíny proti různým chorobám po celá staletí. Jednou z možností, jak zpracovávat syrový česnek, je tzv. proces staření, často nesprávně označován jako fermentace. Jedná se o proces, při kterém je hlavička česneku vystavena teplotám mezi 70 až 90 °C po dobu 12 až 90 dnů při vysoké relativní vzdušné vlhkosti (až 95 %) bez jakéhokoliv přidání aditivních nebo jiných látek. Přesná kombinace těchto tří faktorů však rozhoduje o finální kvalitě výrobku a vyžaduje odborné zkušenosti. Po této době stroužky česneku zčernají, respektive dochází k tvorbě černých pigmentů (melanoidinů), změní se konzistence až na mazlavou a jejich chuť se přemění z typicky česnekové na sladko-kyselou, avšak velmi specifickou. Během výroby tedy dochází ke zvýšení obsahu biologicky aktivních látek sirných sloučenin a fenolických antioxidantů, které působí pozitivně na lidské zdraví. Ve vědecké literatuře se hovoří o protirakovinném, antimikrobiálním, antioxidačním, antiatherogenním, antialergickém, hypolipidemickém a hypoglykemickém působení černého česneku na živý organismus. Některé zdroje uvádějí i pozitivní účinky na imunitu. Tento užitný vzor popisuje způsob výroby a některé kvalitativní parametry černého česneku vyrobeného z českých odrůd česneku

  • Název v anglickém jazyce

    Black garlic with antioxidant activity

  • Popis výsledku anglicky

    Garlic (Allium sativum L.) is one of the most common vegetable species in the world. It can be used for production of black garlic in process called „ageing“. During this process, garlic changes its properties, mainly taste, appearance and smell. Also antioxidant activity is increased. Consumption of black garlic is beneficial for human health, because it was reported it decreases risk of cancer and many more diseases. This utility tool describes processing technology and qualitative parameters of black garlic made from czech varieties of garlic.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    34375

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

  • Způsob využití

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence