Černý česnek - obsahové látky a léčivé účinky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F19%3A10405989" target="_blank" >RIV/00216208:11310/19:10405989 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=8Y-97G1SgQ" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=8Y-97G1SgQ</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Černý česnek - obsahové látky a léčivé účinky
Popis výsledku v původním jazyce
Léčivé účinky česneku kuchyňského (Allium sativum L.) jsou známy již tisíce let. Černý česnek se získává ze syrového česneku, který se nechá při vysoké teplotě a vlhkosti po určitou dobu fermentovat. Na rozdíl od syrového česneku postrádá černý česnek typickou štiplavou chuť a aroma. Během fermentace se nemění jen senzorické vlastnosti, ale i chemické složení. Ve srovnání se syrovým česnek obsahuje černý česnek větší množství látek s antioxidačním účinkem, jako jsou polyfenoly, flavonoidy a organické sloučeniny síry včetně stabilních ve vodě rozpustných látek S-allylcysteinu a S-allylmerkaptocysteinu. Tyto látky vykazují široké spektum léčivých účinků a černý česnek tak můžeme právem označit jako funkční potravinu.
Název v anglickém jazyce
Black garlic - active compounds and therapeutic effects
Popis výsledku anglicky
Healing properties of garlic (Allium sativum L.) are known for thousands of years. Black garlic is obtained from fresh garlic that has been fermented for a period of time at a high temperature and under high humidity. In contrast to fresh garlic, black garlic does not have a typical pungent flavour and aroma. Not only sensory properties are changing during the fermentation but also a chemical composition. As compared with fresh garlic, black garlic possesses an abundant amount of antioxidant compounds such as polyphenols, flavonoids, and organosulfur compounds, including stable water-soluble S-allyl cysteine and S-allyl mercaptocysteine. These compounds possess many healing properties and black garlic can be used as a functional food.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10611 - Plant sciences, botany
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Praktické lékárenství
ISSN
1801-2434
e-ISSN
—
Svazek periodika
15
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
158-161
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—