Vitexin and isovitexin levels in sprouts of selected plants
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43903007" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43903007 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/86652079:_____/21:00543409
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.103895" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.103895</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2021.103895" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2021.103895</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Vitexin and isovitexin levels in sprouts of selected plants
Popis výsledku v původním jazyce
Vitexin and isovitexin have many biological activities and they are important nutraceuticals. The aim of this study was to compare different species of sprouts used in human nutrition as to their suitability as sources of vitexin and isovitexin, and the influence of light on their content of them. Seeds of industrial hemp, proso millet, naked oat, hulled oat, fenugreek, linseed, common buckwheat, and flax were used for production of sprouts. The contents of vitexin and isovitexin were determined by HPLC. Buckwheat contained the highest, and statistically significant, amounts of both vitexin (3548 mg/kg) and isovitexin (5579 mg/kg); and thus is one of the important sources of these compounds. Daylight is crucial for the formation of both of these C-glycosylflavones.
Název v anglickém jazyce
Vitexin and isovitexin levels in sprouts of selected plants
Popis výsledku anglicky
Vitexin and isovitexin have many biological activities and they are important nutraceuticals. The aim of this study was to compare different species of sprouts used in human nutrition as to their suitability as sources of vitexin and isovitexin, and the influence of light on their content of them. Seeds of industrial hemp, proso millet, naked oat, hulled oat, fenugreek, linseed, common buckwheat, and flax were used for production of sprouts. The contents of vitexin and isovitexin were determined by HPLC. Buckwheat contained the highest, and statistically significant, amounts of both vitexin (3548 mg/kg) and isovitexin (5579 mg/kg); and thus is one of the important sources of these compounds. Daylight is crucial for the formation of both of these C-glycosylflavones.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_019%2F0000797" target="_blank" >EF16_019/0000797: SustES - Adaptační strategie pro udržitelnost ekosystémových služeb a potravinové bezpečnosti v nepříznivých přírodních podmínkách</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Composition and Analysis
ISSN
0889-1575
e-ISSN
—
Svazek periodika
100
Číslo periodika v rámci svazku
103895
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
103895
Kód UT WoS článku
000651457900011
EID výsledku v databázi Scopus
—