Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vitexin and isovitexin levels in sprouts of selected plants

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43903007" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43903007 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/86652079:_____/21:00543409

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.103895" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.103895</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2021.103895" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2021.103895</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Vitexin and isovitexin levels in sprouts of selected plants

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vitexin and isovitexin have many biological activities and they are important nutraceuticals. The aim of this study was to compare different species of sprouts used in human nutrition as to their suitability as sources of vitexin and isovitexin, and the influence of light on their content of them. Seeds of industrial hemp, proso millet, naked oat, hulled oat, fenugreek, linseed, common buckwheat, and flax were used for production of sprouts. The contents of vitexin and isovitexin were determined by HPLC. Buckwheat contained the highest, and statistically significant, amounts of both vitexin (3548 mg/kg) and isovitexin (5579 mg/kg); and thus is one of the important sources of these compounds. Daylight is crucial for the formation of both of these C-glycosylflavones.

  • Název v anglickém jazyce

    Vitexin and isovitexin levels in sprouts of selected plants

  • Popis výsledku anglicky

    Vitexin and isovitexin have many biological activities and they are important nutraceuticals. The aim of this study was to compare different species of sprouts used in human nutrition as to their suitability as sources of vitexin and isovitexin, and the influence of light on their content of them. Seeds of industrial hemp, proso millet, naked oat, hulled oat, fenugreek, linseed, common buckwheat, and flax were used for production of sprouts. The contents of vitexin and isovitexin were determined by HPLC. Buckwheat contained the highest, and statistically significant, amounts of both vitexin (3548 mg/kg) and isovitexin (5579 mg/kg); and thus is one of the important sources of these compounds. Daylight is crucial for the formation of both of these C-glycosylflavones.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_019%2F0000797" target="_blank" >EF16_019/0000797: SustES - Adaptační strategie pro udržitelnost ekosystémových služeb a potravinové bezpečnosti v nepříznivých přírodních podmínkách</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Composition and Analysis

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    100

  • Číslo periodika v rámci svazku

    103895

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    103895

  • Kód UT WoS článku

    000651457900011

  • EID výsledku v databázi Scopus