Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Phenolics levels in different parts of common buckwheat (Fagopyrum esculentum) achenes

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F19%3A43899540" target="_blank" >RIV/60076658:12220/19:43899540 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.jcs.2018.12.012" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.jcs.2018.12.012</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jcs.2018.12.012" target="_blank" >10.1016/j.jcs.2018.12.012</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Phenolics levels in different parts of common buckwheat (Fagopyrum esculentum) achenes

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Common buckwheat achenes have high antioxidant activity due to their high phenol and especially flavonoid content. In general, the highest phenol contents in seeds is related to the seed coat layers. However, there is insufficient information about the composition of the individual parts of the buckwheat achene. The aim of this study was to determine the distribution and content of selected phenols within the individual parts of buckwheat achenes as well as the influence of soaking before hulling had on the phenol content. The seed coat was the part with the widest range of detected compounds, and also with the highest total content of phenolics from all groat parts. The seed coat was especially rich in epicatechin (257.60 mg/kg), procyanidin B2 (118.6 mg/kg), and epicatechin gallate (61.27 mg/kg). The embryo axis with the cotyledons is rich in rutin (283.37 mg/kg) and catechin (161.41 mg/kg). Contrary to groats, vanillic acid, vanillin, vitexin, quercitrin, and protocatechuic acid were detected in the buckwheat hulls. One-hour soaking of the achenes in tap water before dehulling caused a significant decrease (37%) in the content of phenolic compounds. The variety Spacinska had the highest level of identified phenolic compounds in the buckwheat hulls.

  • Název v anglickém jazyce

    Phenolics levels in different parts of common buckwheat (Fagopyrum esculentum) achenes

  • Popis výsledku anglicky

    Common buckwheat achenes have high antioxidant activity due to their high phenol and especially flavonoid content. In general, the highest phenol contents in seeds is related to the seed coat layers. However, there is insufficient information about the composition of the individual parts of the buckwheat achene. The aim of this study was to determine the distribution and content of selected phenols within the individual parts of buckwheat achenes as well as the influence of soaking before hulling had on the phenol content. The seed coat was the part with the widest range of detected compounds, and also with the highest total content of phenolics from all groat parts. The seed coat was especially rich in epicatechin (257.60 mg/kg), procyanidin B2 (118.6 mg/kg), and epicatechin gallate (61.27 mg/kg). The embryo axis with the cotyledons is rich in rutin (283.37 mg/kg) and catechin (161.41 mg/kg). Contrary to groats, vanillic acid, vanillin, vitexin, quercitrin, and protocatechuic acid were detected in the buckwheat hulls. One-hour soaking of the achenes in tap water before dehulling caused a significant decrease (37%) in the content of phenolic compounds. The variety Spacinska had the highest level of identified phenolic compounds in the buckwheat hulls.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Cereal Science

  • ISSN

    0733-5210

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    85

  • Číslo periodika v rámci svazku

    January

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    243-248

  • Kód UT WoS článku

    000457950900035

  • EID výsledku v databázi Scopus