Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv mlynářského zpracování nažek pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench.) na obsah a zastoupení vybraných fenolických antioxidantů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005137" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005137 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv mlynářského zpracování nažek pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench.) na obsah a zastoupení vybraných fenolických antioxidantů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nažky pohanky (Fagopyrum esculentum Moench.) a potraviny z nich vyrobené jsou důležitou složkou stravy pro nemocné celiakií (bezlepková dieta). Mohou být také významným zdrojem antioxidantů (především rutinu) a jsou tudíž vhodné jako prevence civilizačních chorob. V naší práci jsme se zaměřili na to jak se odrazí způsob zpracování pohankových nažek na obsahu celkových polyfenolů a rutinu ve čtyřech typech mlynářských výrobků určených pro lidskou výživu.Obsah CP byl stanoven spektrofotometricky, rutin pomocí HPLC. Nejvyšší obsah jak CP tak i rutinu byl nalezen v pohankových klíčcích. Naopak nejnižší obsah CP i rutinu byl stanoven u lámanky. Výsledky stanovení u neloupaných nažek a pohankových krup můžeme označit za rovnocenné. Statistickým vyhodnocenímhodnot naměřených pro obsah CP nebyl nalezen signifikantní rozdíl pouze mezi pohankovými kroupami a neloupanou pohankou. Ostatní výrobky vykázaly statisticky významné rozdíly. Lze také konstatovat, že obsah rutinu poměrně úzce koreluje s o

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of milling processing of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.) achenes on the content and percentage of selected phenolic antioxidants

  • Popis výsledku anglicky

    Buckwheat achenes (Fagopyrum esculentum Moench.) and food products produced from them are important part of nutrition for ill persons with celiac disease (gluten - free diets). They can also be a significant source of antioxidants (especially rutin) andtherefore they are useful for the prevention of convenience civilization diseases. In this work the effect of the buckwheat achenes processing on the total polyphenols (TP) and rutin contents in four types of milling products designated for human nutrition was investigated. TP content was determined spectrophotometrically, rutin by HPLC. The highest TP and rutin contents were found in buckwheat embryos. In contrary, the lowest TP and rutin contents were determined in the so-called "crushed" fraction - the groat pieces. Obtained results for whole achenes with hulls and for buckwheat grits (whole groats) are equivalent. By means of statistical evaluation of TP contents no significant difference only in one case - between buckwheat grits (

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník konference Výzkum minoritních obilnin v ČR a jejich uplatnění v lidské výživě

  • ISBN

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    33-37

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav rostlinné výroby

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha - Ruzyně

  • Datum konání akce

    18. 8. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku