Vliv mlynářského zpracování nažek pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench.) na obsah a zastoupení vybraných fenolických antioxidantů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005137" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005137 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv mlynářského zpracování nažek pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench.) na obsah a zastoupení vybraných fenolických antioxidantů
Popis výsledku v původním jazyce
Nažky pohanky (Fagopyrum esculentum Moench.) a potraviny z nich vyrobené jsou důležitou složkou stravy pro nemocné celiakií (bezlepková dieta). Mohou být také významným zdrojem antioxidantů (především rutinu) a jsou tudíž vhodné jako prevence civilizačních chorob. V naší práci jsme se zaměřili na to jak se odrazí způsob zpracování pohankových nažek na obsahu celkových polyfenolů a rutinu ve čtyřech typech mlynářských výrobků určených pro lidskou výživu.Obsah CP byl stanoven spektrofotometricky, rutin pomocí HPLC. Nejvyšší obsah jak CP tak i rutinu byl nalezen v pohankových klíčcích. Naopak nejnižší obsah CP i rutinu byl stanoven u lámanky. Výsledky stanovení u neloupaných nažek a pohankových krup můžeme označit za rovnocenné. Statistickým vyhodnocenímhodnot naměřených pro obsah CP nebyl nalezen signifikantní rozdíl pouze mezi pohankovými kroupami a neloupanou pohankou. Ostatní výrobky vykázaly statisticky významné rozdíly. Lze také konstatovat, že obsah rutinu poměrně úzce koreluje s o
Název v anglickém jazyce
Effect of milling processing of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.) achenes on the content and percentage of selected phenolic antioxidants
Popis výsledku anglicky
Buckwheat achenes (Fagopyrum esculentum Moench.) and food products produced from them are important part of nutrition for ill persons with celiac disease (gluten - free diets). They can also be a significant source of antioxidants (especially rutin) andtherefore they are useful for the prevention of convenience civilization diseases. In this work the effect of the buckwheat achenes processing on the total polyphenols (TP) and rutin contents in four types of milling products designated for human nutrition was investigated. TP content was determined spectrophotometrically, rutin by HPLC. The highest TP and rutin contents were found in buckwheat embryos. In contrary, the lowest TP and rutin contents were determined in the so-called "crushed" fraction - the groat pieces. Obtained results for whole achenes with hulls and for buckwheat grits (whole groats) are equivalent. By means of statistical evaluation of TP contents no significant difference only in one case - between buckwheat grits (
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník konference Výzkum minoritních obilnin v ČR a jejich uplatnění v lidské výživě
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
33-37
Název nakladatele
Výzkumný ústav rostlinné výroby
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha - Ruzyně
Datum konání akce
18. 8. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—