Obsah celkových polyfenolů a rutinu v různých typech mlynářských výrobků z pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005138" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005138 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah celkových polyfenolů a rutinu v různých typech mlynářských výrobků z pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench.)
Popis výsledku v původním jazyce
Byl sledován obsah polyfenolických látek a rutinu ve čtyřech různých typech mlynářských výrobků z pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench.) vzhledem k tomu, že pohanka je cenným přínosem v bezlepkové výživě a tyto látky jsou významnými antioxidanty (především rutin) a hrají významnou úlohu v prevenci civilizačních chorob. Celkové polyfenoly byly stanoveny spektrofotometricky a rutin púomocí HPLC. Nejvyšší obsahy celkových polyfenolů a rutinu byly nalezeny v klíčcích a naopak nejmenší hladiny v lámance. Získané výsledky pro neloupané nažky a pro kroupy byly téměř stejné a nebyly na rozdíl od ostatních produktů nalezeny statisticky významné rozdíly. Obsah rutinu výzmaně koreloval s obsahem celkových polyfenolů. Obsah celkových polyfenolických antioxidantů se mění v závislosti na procesu zpracování a získaných mlynářských frakcích.
Název v anglickém jazyce
Content of total polyphenols and rutin in different types of milling products of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.)
Popis výsledku anglicky
Buckwheat achenes (Fagopyrum esculentum Moench.) and food products produced from them are important part of nutrition for ill persons with celiac disease (gluten - free diets). They can also be a significant source of antioxidants (especially rutin) andtherefore they are useful for the prevention of convenience civilization diseases. In this work the effect of the buckwheat achenes processing on the total polyphenols (TP) and rutin contents in four types of milling products designated for human nutrition was investigated. TP content was determined spectrophotometrically, rutin by HPLC. The highest TP and rutin contents were found in buckwheat embryos. In contrary, the lowest TP and rutin contents were determined in the so-called "crushed" fraction - the groat pieces. Obtained results for whole achenes with hulls and for buckwheat grits (whole groats) are equivalent. By means of statistical evaluation of TP contents no significant difference only in one case - between buckwheat grits (
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník 34. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-6-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
290-293
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
26. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—