Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metody podpory nutričně výhodného profilu mastných kyselin mléčného tuku v kravském jogurtu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43903302" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43903302 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/ke-stazeni" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/ke-stazeni</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metody podpory nutričně výhodného profilu mastných kyselin mléčného tuku v kravském jogurtu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Je známo, že zejména nenasycené mastné kyseliny (MK) a konjugovaná kyselina linolová (CLA) mohou být pro spotřebitele přínosné z hlediska podpory jejich zdraví a možné prevence kardiovaskulárních onemocnění. Znalost profilu MK mléka je důležitá pro nutriční povědomí spotřebitelů. Profil MK lze pozitivně ovlivnit managementem v chovu dojnic a případným výběrem suroviny pro zpracování. Ale co následný jogurt? Pasoucí se stáda měla významně lepší profil MK než ustájená stáda (CLA, 1,02 vs. 0,41 %; P &lt; 0,05). Korelace mezi mlékem a jogurtem pro nutričně významné nenasycené MK jsou od 0,925 (C18:2 n-6) do 0,9988 (CLA), obě P &lt; 0,001. 94, 93 a 97 % variability nasycených (SFA), mononenasycených (MUFA) a polynenasycených mastných kyselin (PUFA) v jogurtu je vysvětleno jejich variacemi v původním mléce. Systematický výběr syrového mléka nebo úprava podmínek chovu dojnic může podpořit garanci zdravějšího profilu MK i u příslušných jogurtů.

  • Název v anglickém jazyce

    Methods of supporting the nutritionally beneficial profile of milk fatty acids in cow yoghurt

  • Popis výsledku anglicky

    It is known that, in particular, unsaturated fatty acids and conjugated linoleic acid can be beneficial for consumers in terms of promoting their health and possible prevention of cardiovascular disease. Knowledge of the fatty acid (FA) profile of milk is important for the nutritional awareness of consumers. The FA profile can be positively influenced by technological modification of dairy farming and possible selection of raw material for processing. But what about subsequent yoghurt? Grazing herds had a significantly better FAs profile than stable herds (C18:2 cis-9, trans-11 (CLA), 1.02 vs. 0.41 %, P &lt; 0.05). The correlations between milk and yoghurt for nutritionally important unsaturated FAs are from 0.925 (C18:2 n-6) to 0.9988 (C18:2 cis-9, trans-11, both P &lt; 0.001). 94, 93 and 97% of the variability of saturated (SFAs), monounsaturated (MUFAs) and polyunsaturated FAs (PUFAs) in yoghurt is explained by their variations in the original milk. Systematic selection of raw milk or modification of dairy farming conditions can support a guarantee of a healthier FA profile for relevant yoghurts as well.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Ingrovy dny 2021. Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    146-155

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 3. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku