Metody podpory nutričně výhodného profilu mastných kyselin mléčného tuku v kravském jogurtu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43903302" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43903302 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/ke-stazeni" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/ke-stazeni</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metody podpory nutričně výhodného profilu mastných kyselin mléčného tuku v kravském jogurtu
Popis výsledku v původním jazyce
Je známo, že zejména nenasycené mastné kyseliny (MK) a konjugovaná kyselina linolová (CLA) mohou být pro spotřebitele přínosné z hlediska podpory jejich zdraví a možné prevence kardiovaskulárních onemocnění. Znalost profilu MK mléka je důležitá pro nutriční povědomí spotřebitelů. Profil MK lze pozitivně ovlivnit managementem v chovu dojnic a případným výběrem suroviny pro zpracování. Ale co následný jogurt? Pasoucí se stáda měla významně lepší profil MK než ustájená stáda (CLA, 1,02 vs. 0,41 %; P < 0,05). Korelace mezi mlékem a jogurtem pro nutričně významné nenasycené MK jsou od 0,925 (C18:2 n-6) do 0,9988 (CLA), obě P < 0,001. 94, 93 a 97 % variability nasycených (SFA), mononenasycených (MUFA) a polynenasycených mastných kyselin (PUFA) v jogurtu je vysvětleno jejich variacemi v původním mléce. Systematický výběr syrového mléka nebo úprava podmínek chovu dojnic může podpořit garanci zdravějšího profilu MK i u příslušných jogurtů.
Název v anglickém jazyce
Methods of supporting the nutritionally beneficial profile of milk fatty acids in cow yoghurt
Popis výsledku anglicky
It is known that, in particular, unsaturated fatty acids and conjugated linoleic acid can be beneficial for consumers in terms of promoting their health and possible prevention of cardiovascular disease. Knowledge of the fatty acid (FA) profile of milk is important for the nutritional awareness of consumers. The FA profile can be positively influenced by technological modification of dairy farming and possible selection of raw material for processing. But what about subsequent yoghurt? Grazing herds had a significantly better FAs profile than stable herds (C18:2 cis-9, trans-11 (CLA), 1.02 vs. 0.41 %, P < 0.05). The correlations between milk and yoghurt for nutritionally important unsaturated FAs are from 0.925 (C18:2 n-6) to 0.9988 (C18:2 cis-9, trans-11, both P < 0.001). 94, 93 and 97% of the variability of saturated (SFAs), monounsaturated (MUFAs) and polyunsaturated FAs (PUFAs) in yoghurt is explained by their variations in the original milk. Systematic selection of raw milk or modification of dairy farming conditions can support a guarantee of a healthier FA profile for relevant yoghurts as well.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Ingrovy dny 2021. Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
146-155
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 3. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—