Laktoferin – multifunkční glykoprotein v mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F22%3A43905493" target="_blank" >RIV/60076658:12220/22:43905493 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/22:43880421 RIV/26722861:_____/22:N0000041
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_194_1.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_194_1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Laktoferin – multifunkční glykoprotein v mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Laktoferin je zástupcem skupiny transferinů, nehemových glykoproteinů vázajících železo. Kromě sekretů mléčné žlázy byl identifikován v sekretech dalších exokrinních žláz a ve specifických granulích neutrofilů. Nachází se na povrchu sliznic, kde funguje jako prominentní složka první linie obrany hostitele proti infekci a zánětu. Disponuje řadou biologických funkcí a má antibakteriální, antivirovou a antiparazitární aktivitu. Přehled přináší základní informace o biologických vlastnostech laktoferinu.
Název v anglickém jazyce
Lactoferrin – multifunctional glycoprotein in milk
Popis výsledku anglicky
Lactoferrin is a member of the transferrin family, nonheme ironbinding glycoproteins. In addition to mammary gland secretions, lactoferrin has been identified in secretions of other exocrine glands and in specific neutrophil granules. Lactoferrin is found on the mucosal surface, where it acts as a prominent component of the host’s first line of defense against infection and inflammation. Lactoferrin has a number of biological functions and has antibacterial, antiviral and antiparasitic activity. The review provides basic information on the biological properties of lactoferrin.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010326" target="_blank" >QK21010326: Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
1-5
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—