Pěstování odrůdových směsí pšenice seté
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F23%3A43907399" target="_blank" >RIV/60076658:12220/23:43907399 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/23:96682
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pěstování odrůdových směsí pšenice seté
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem metodiky je seznámit pěstitele pšenice seté s možnostmi pěstování směsí odrůd. Cílem našich pokusů bylo ověřit systém pěstování pšenice seté ve směsích odrůd v podmínkách ekologického zemědělství se záměrem vyhodnotit rozdíly mezi samostatně pěstovanými odrůdami a jejich směsmi. U kombinací odrůd i samostatně pěstovaných odrůd byly hodnoceny vybrané parametry v průběhu vegetace a po sklizni. Hodnoty jednotlivých parametrů byly porovnány jednak s hodnotami samostatně pěstovaných odrůd jednotlivých kombinací, tak se součtem průměrných hodnot samostatně pěstovaných odrůd. Pro hodnocené pokusy v rámci projektu NAZV QK1910046 byla zvolena strategie využití různých odrůd pšenice s odlišnou jakostí zrna. Cílem bylo ověřit, zda pěstování vybraných odrůd má pozitivní vliv na výnos, HTZ, a vybrané kvalitativní ukazatele zrna. Hodnocení se provádělo v podmínkách ekologického zemědělství.
Název v anglickém jazyce
Cultivation of varietal mixtures of bread wheat
Popis výsledku anglicky
The aim of the methodology is to introduce bread wheat growers to the possibilities of growing a mixture of varieties. The aim of our experiments was to verify the system of growing wheat sown in mixtures of varieties in organic farming conditions with the intention of evaluating the differences between separately grown varieties and their mixtures. For combinations of varieties and separately grown varieties, selected parameters were evaluated during vegetation and after harvest. The values of individual parameters were compared both with the values of separately grown varieties of individual combinations, and with the sum of the average values of separately grown varieties. For the evaluated experiments within the project NAZV QK1910046, the strategy of using different varieties of wheat with different grain quality was chosen. The aim was to verify whether the cultivation of selected varieties has a positive effect on yield, TGW, and selected grain quality indicators. The evaluation was carried out in the conditions of organic farming.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910046" target="_blank" >QK1910046: Pěstování pšenice seté ve směsné kultuře za účelem optimalizace výživného stavu půdy, ochrany proti erozi, stabilizace výnosu a kvality produkce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
CM 217745/2023
Číslo předpisu
schválené usnesením vlády dne 8. února 2017, číslo 107 a její samostatné přílohy č. 4 schválené usnesením vlády dne 29. listopadu 2017 č. 837
Technické parametry
UKZUZ 217745/2023
Ekonomické parametry
Zhodnocení ekonomických parametrů, včetně zdůvodnění a podpůrných tabulek je součástí Protokolu o ověření technologie / součástí textu certifikované metodiky.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kntrolní ústav zemědělský
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů