VZTAH MEZI SKLADBOU BÍLKOVIN A REOLOGICKÝMI PARAMETRY OZIMÉ PŠENICE Z PODMÍNEK EKOLOGICKÉHO A KONVENČNÍHO ZPŮSOBU PĚSTOVÁNÍ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A20529" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:20529 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/07:20530
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VZTAH MEZI SKLADBOU BÍLKOVIN A REOLOGICKÝMI PARAMETRY OZIMÉ PŠENICE Z PODMÍNEK EKOLOGICKÉHO A KONVENČNÍHO ZPŮSOBU PĚSTOVÁNÍ
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita lepku pro specifické finální užití je určena zejména optimální kombinací zásobních glutenových proteinů ? gliadinů a gluteninů. Technologická kvalita a skladba bílkovin zrna pšenice je významně ovlivněna způsobem pěstování. Cílem práce bylo vyhodnotit vtahy mezi reologickými charakteristikami a skladbou bílkovin u vybraného souboru pšenice ozimé z různých skupin jakosti (E, A, B, C) z ekologického a konvenčního způsobu pěstování. Ekologicky vypěstovaná pšenice, v porovnání s konvenční, byla charakterizována horšími hodnotami pekařských parametrů, ale lepší kvalitou z nutričního hlediska, což je dáno vyšším obsahem albuminů a globulinů a nižším zastoupením HMW gluteninů v zrnu.
Název v anglickém jazyce
Relations between protein composition and rheological parameters of winter wheat from conditions of organic and conventional farming
Popis výsledku anglicky
The quality of gluten for specific final utilization depends on optimal combination of storage proteins ? gliadins and glutenins. Technological quality and protein composition of the wheat grain are influenced significantly by the system of growing. A selected set of winter wheat varieties from different groups of quality (E, A, B, C), from organic and conventional farming was evaluated in relation to rheological parameters and protein composition of grain. Wheat from organic farming was characterized,in compare with wheat growed conventionally, by worse values of baking quality parameters, but better values of nutritional quality, given by higher content of albumins and globulins and lesser content of HMW glutenins in grain.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG50034" target="_blank" >QG50034: Nové technologické postupy v ekologickém zemědělství na orné půdě k získání kvality vhodné pro potravinářské a krmné zpracování.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Ekologické zemědělství
ISBN
978-80-213-1611-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
73-75
Název nakladatele
CZU Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
CZU Praha
Datum konání akce
6. 2. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—