Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

VZTAH MEZI SKLADBOU BÍLKOVIN A REOLOGICKÝMI PARAMETRY OZIMÉ PŠENICE Z PODMÍNEK EKOLOGICKÉHO A KONVENČNÍHO ZPŮSOBU PĚSTOVÁNÍ

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A20529" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:20529 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/07:20530

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    VZTAH MEZI SKLADBOU BÍLKOVIN A REOLOGICKÝMI PARAMETRY OZIMÉ PŠENICE Z PODMÍNEK EKOLOGICKÉHO A KONVENČNÍHO ZPŮSOBU PĚSTOVÁNÍ

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvalita lepku pro specifické finální užití je určena zejména optimální kombinací zásobních glutenových proteinů ? gliadinů a gluteninů. Technologická kvalita a skladba bílkovin zrna pšenice je významně ovlivněna způsobem pěstování. Cílem práce bylo vyhodnotit vtahy mezi reologickými charakteristikami a skladbou bílkovin u vybraného souboru pšenice ozimé z různých skupin jakosti (E, A, B, C) z ekologického a konvenčního způsobu pěstování. Ekologicky vypěstovaná pšenice, v porovnání s konvenční, byla charakterizována horšími hodnotami pekařských parametrů, ale lepší kvalitou z nutričního hlediska, což je dáno vyšším obsahem albuminů a globulinů a nižším zastoupením HMW gluteninů v zrnu.

  • Název v anglickém jazyce

    Relations between protein composition and rheological parameters of winter wheat from conditions of organic and conventional farming

  • Popis výsledku anglicky

    The quality of gluten for specific final utilization depends on optimal combination of storage proteins ? gliadins and glutenins. Technological quality and protein composition of the wheat grain are influenced significantly by the system of growing. A selected set of winter wheat varieties from different groups of quality (E, A, B, C), from organic and conventional farming was evaluated in relation to rheological parameters and protein composition of grain. Wheat from organic farming was characterized,in compare with wheat growed conventionally, by worse values of baking quality parameters, but better values of nutritional quality, given by higher content of albumins and globulins and lesser content of HMW glutenins in grain.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG50034" target="_blank" >QG50034: Nové technologické postupy v ekologickém zemědělství na orné půdě k získání kvality vhodné pro potravinářské a krmné zpracování.</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Ekologické zemědělství

  • ISBN

    978-80-213-1611-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    73-75

  • Název nakladatele

    CZU Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    CZU Praha

  • Datum konání akce

    6. 2. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku