Vztah mezi skladbou zásobních bílkovin a reologickými parametry ozimé pšenice z různých způsobů pěstování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021206" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021206 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vztah mezi skladbou zásobních bílkovin a reologickými parametry ozimé pšenice z různých způsobů pěstování
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita lepku pro specifické finální užití je určena zejména optimální kombinací zásobních glutenových proteinů ? gliadinů a gluteninů. Technologická kvalita a skladba bílkovin zrna pšenice je významně ovlivněna způsobem pěstování. Cílem práce bylo vyhodnotit vtahy mezi reologickými charakteristikami a skladbou bílkovin u vybraného souboru pšenice ozimé z různých skupin jakosti (E, A, B, C) z ekologického způsobu pěstování. Odrůdy s vyšším zastoupením HMW gluteninů dosahovaly příznivějších hodnot pekařsky významných jakostních kritérií ? kladné korelace byly zaznamenány mezi zastoupením HMW gluteninů i LMW gluteninů + gliadinů a farinografickými ukazateli předurčujícími dobrou pekařskou kvalitu a měrným objemem pečiva. Byly zjištěny i statisticky průkazné, záporné korelace mezi zastoupením zbytkových albuminů + globulinů a farinografickými charakteristikami předurčujícími dobrou pekařskou kvalitu, v případě poklesu konzistence pak měly výsledky opačný charakter.
Název v anglickém jazyce
Relations between storage protein composition and rheological parameters of winter wheat from different ways of growing
Popis výsledku anglicky
The quality of gluten for specific final utilization depends on optimal combination of storage proteins ? gliadins and glutenins. Technological quality and protein composition of the wheat grain are influenced significantly by the system of growing. A selected set of winter wheat varieties from different groups of quality (E, A, B, C), from organic and conventional farming was evaluated in relation to rheological parameters and protein composition of grain. Winter wheat varieties with higher percentageof HMW glutenins reached better values of bakery important quality parameters ? we noticed positive correlations between percentage of HMW glutenins and LMW glutenins + gliadins and rheology parameters predicative good baking quality and yield of the berad. We also noticed statistically significant correlations between percentage of residual albumins + globulins and rheology parameters predicative good baking quality, in case of pharinographic degree of dough softening, the results had o
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Proteiny 2008
ISBN
978-80-7318-706-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
UTB Zlín
Místo vydání
Zlín
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
21. 5. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—