Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vztah mezi skladbou zásobních bílkovin a reologickými parametry ozimé pšenice z různých způsobů pěstování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021206" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021206 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vztah mezi skladbou zásobních bílkovin a reologickými parametry ozimé pšenice z různých způsobů pěstování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvalita lepku pro specifické finální užití je určena zejména optimální kombinací zásobních glutenových proteinů ? gliadinů a gluteninů. Technologická kvalita a skladba bílkovin zrna pšenice je významně ovlivněna způsobem pěstování. Cílem práce bylo vyhodnotit vtahy mezi reologickými charakteristikami a skladbou bílkovin u vybraného souboru pšenice ozimé z různých skupin jakosti (E, A, B, C) z ekologického způsobu pěstování. Odrůdy s vyšším zastoupením HMW gluteninů dosahovaly příznivějších hodnot pekařsky významných jakostních kritérií ? kladné korelace byly zaznamenány mezi zastoupením HMW gluteninů i LMW gluteninů + gliadinů a farinografickými ukazateli předurčujícími dobrou pekařskou kvalitu a měrným objemem pečiva. Byly zjištěny i statisticky průkazné, záporné korelace mezi zastoupením zbytkových albuminů + globulinů a farinografickými charakteristikami předurčujícími dobrou pekařskou kvalitu, v případě poklesu konzistence pak měly výsledky opačný charakter.

  • Název v anglickém jazyce

    Relations between storage protein composition and rheological parameters of winter wheat from different ways of growing

  • Popis výsledku anglicky

    The quality of gluten for specific final utilization depends on optimal combination of storage proteins ? gliadins and glutenins. Technological quality and protein composition of the wheat grain are influenced significantly by the system of growing. A selected set of winter wheat varieties from different groups of quality (E, A, B, C), from organic and conventional farming was evaluated in relation to rheological parameters and protein composition of grain. Winter wheat varieties with higher percentageof HMW glutenins reached better values of bakery important quality parameters ? we noticed positive correlations between percentage of HMW glutenins and LMW glutenins + gliadins and rheology parameters predicative good baking quality and yield of the berad. We also noticed statistically significant correlations between percentage of residual albumins + globulins and rheology parameters predicative good baking quality, in case of pharinographic degree of dough softening, the results had o

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Proteiny 2008

  • ISBN

    978-80-7318-706-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    UTB Zlín

  • Místo vydání

    Zlín

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    21. 5. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku