Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

SKLADBA BÍLKOVIN A KVALITA OZIMÉ PŠENICE Z EKOLOGICKÉHO A KONVENČNÍHO ZPŮSOBU PĚSTOVÁNÍ

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A20528" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:20528 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/07:20531

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    SKLADBA BÍLKOVIN A KVALITA OZIMÉ PŠENICE Z EKOLOGICKÉHO A KONVENČNÍHO ZPŮSOBU PĚSTOVÁNÍ

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výsledky hodnocení skladby bílkovinného komplexu zrna pšenice lze považovat za důležitou informaci pro hodnocení technologické jakosti pšenice. V průběhu dvouletého experimentu jsme hodnotili vztahy mezi skladbou bílkovin zrna a parametry technologické jakosti u souboru odrůd z rozdílných skupin jakosti z ekologického a konvenčního systému pěstování. Z našich výsledků je patrný vliv ekologického a konvenčního systému pěstování na skladbu zásobních bílkovin zrna a technologickou kvalitu pšenice. Odrůdy svyšším obsahem HMW gluteninů (odrůdy z jakostní skupiny E a A) dosahovaly lepších výsledků reologického hodnocení a dalších ukazatelů pekařské jakosti.Odrůdy z jakostní skupiny C byly charakterizovány zejména vyšším obsahem LMW gluteninů a gliadinů a vyšším obsahem nutričně hodnotných albuminů a globulinů. Tento trend byl patrný u odrůd pšenice z obou systémů pěstován.

  • Název v anglickém jazyce

    Protein composition and quality of winter wheat from ecological and conventional farming

  • Popis výsledku anglicky

    Results of wheat varieties protein complex composition is possible think of important information for evaluation of technological wheat quality. During two-year experiments we evaluated relations between grain protein composition and parameters of wheatquality in set of varieties from different quality groups from conventional and ecological farming. Our results showed influence of ecological and conventional way of growing on grain storage proteins composition and technological quality. Varieties withhigher content of HMW glutenins (quality group E, A) reached more positive values of rheology characteristics and others indicators of baking quality. Varieties from quality group C were mainly characterized by higher content of LMW glutenins and gliadins and higher content of nutritional valuable albumins and globulins. This trend was noticed at wheat varieties from both systems of growing.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG50034" target="_blank" >QG50034: Nové technologické postupy v ekologickém zemědělství na orné půdě k získání kvality vhodné pro potravinářské a krmné zpracování.</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Ekologické zemědělství

  • ISBN

    978-80-213-1611-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    76-78

  • Název nakladatele

    CZU Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    CZU Praha

  • Datum konání akce

    6. 2. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku