Skladba bílkovin a kvalita pšenice ozimé z ekologického a konvenčního zemědělství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A19941" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:19941 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Protein composition and quality of winter wheat from organic and conventional farming
Popis výsledku v původním jazyce
During a two-year experiment we evaluated relations between the grain protein composition and wheat quality parameters in a set of varieties from different quality groups from conventional and organic farming. Our results indicate an influence of organicand conventional growing on the grain storage proteins composition and technological quality. Varieties with a higher content of high molecular weight (HMW) glutenins (quality group E ? elite, the most suitable for baking utilization, A ? high-quality)reached more positive values of rheology characteristics and of baking quality indicators. Varieties from the quality group C (others ? wheat unsuitable for baking utilization) were mainly characterized by a higher content of low molecular weight (LMW) glutenins and gliadins and a higher content of valuable nutritional albumins and globulins. This trend was noticed in wheat varieties from both systems of growing.
Název v anglickém jazyce
Protein composition and quality of winter wheat from organic and conventional farming
Popis výsledku anglicky
During a two-year experiment we evaluated relations between the grain protein composition and wheat quality parameters in a set of varieties from different quality groups from conventional and organic farming. Our results indicate an influence of organicand conventional growing on the grain storage proteins composition and technological quality. Varieties with a higher content of high molecular weight (HMW) glutenins (quality group E ? elite, the most suitable for baking utilization, A ? high-quality)reached more positive values of rheology characteristics and of baking quality indicators. Varieties from the quality group C (others ? wheat unsuitable for baking utilization) were mainly characterized by a higher content of low molecular weight (LMW) glutenins and gliadins and a higher content of valuable nutritional albumins and globulins. This trend was noticed in wheat varieties from both systems of growing.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zemdirbyste
ISSN
1392-3196
e-ISSN
—
Svazek periodika
93
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
LT - Litevská republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
285-296
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—