Vztah mezi skladbou bílkovin a reologickými charakteristikami ozimé pšenice z ekologického a konvenčního způsobu pěstování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A15998" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:15998 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vztah mezi skladbou bílkovin a reologickými charakteristikami ozimé pšenice z ekologického a konvenčního způsobu pěstování
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita lepku pro specifické finální užití je určena zejména optimální kombinací zásobních glutenových proteinů ? gliadinů a gluteninů. Každý z nich přispívá unikátním způsobem reologii ? viskozita je ovlivňována především gliadiny a elasticita gluteniny. Technologická kvalita a skladba bílkovin zrna pšenice je významně ovlivněna způsobem pěstování. Cílem práce bylo vyhodnotit vtahy mezi reologickými charakteristikami a skladbou bílkovin u vybraného souboru pšenice ozimé z různých skupin jakosti (E, A,B, C) z ekologického a konvenčního způsobu pěstování.
Název v anglickém jazyce
Relations between protein composition and rheological characteristics of winter wheat from organic and conventional farming
Popis výsledku anglicky
The quality of gluten for specific final utilization depends on optimal combination of storage proteins ? gliadins and glutenins. Gliadins influence viscosity and glutenins elasticity and tolerance to elongation of dough. Technological quality and protein composition of the wheat grain are influenced significantly by the system of growing. A selected set of winter wheat varieties from different groups of quality (E, A, B, C), from organic and conventional farming was evaluated in relation to rheologicalparameters and protein composition of grain.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 06 Agro
ISBN
80-7157-999-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
0-0
Název nakladatele
MZLU v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
29. 11. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—